Budapest Restart: Karácsony Gergely közzétette javaslatait a főváros újranyitásához

POLITIKA
2020 május 13., 06:36

A főváros honlapján elérhető az a dokumentum, melyben a főpolgármester megfogalmazza javaslatait Budapest felelős újranyitásához. 

Karácsony szerint a hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre:

  • az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik,
  • a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét
  • felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástől, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna,
  • továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Úgy véli, ezután újra kinyithatnának az üzletek és a vendéglátóhelyek, és a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával fokozatosan újra lehetővé kellene tenni a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezését.

Karácsony szerint Budapest újraindításának stratégiáját 7+1 lépésre lehet alapozni. Ezek egy része önálló kormányzati hatáskör, másik része a fővárosi városvezetés döntési jogkörébe tartozik.

A javaslatok szerint fontos lenne a tiszta és világos tájékoztatás és az önkormányzatok bevonása, a tömeges tesztelés megkezdése, elsősorban az olyan intézményekben, ahol nagy a fertőzésveszély. A zsúfoltság elkerülését nagyban segítené a rugalmas munkaidő, így nem ugyanazokban az időpontokban venné mindenki igénybe a közösségi közlekedést. 

A vendéglátóipar újraindítását a javaslat szerint úgy kéne megoldani, hogy lehetőleg csak nyitott térben, teraszokon lehessen a vendégeket kiszolgálni. Mivel nem minden étteremnek van terasza, vizsgálják, hogyan lehetne bizonyos útszakaszokat úgy lezárni, hogy az asztalokat a szabadban lehessen elhelyezni. 

A javaslat szerint a kötelező maszkviselést a tömegközlekedés és a kereskedelmi egységek után ki kell terjeszteni. A vendéglátóhelyeken a személyzet számára, a játszóterek újranyitása esetén pedig a felnőttek számára érdemes előírni az arc eltakarását. 

Szó esik a közlekedési szokások megváltozásáról is: a főpolgármester szerint növelni kell a biciklis és gyalogos közlekedés lehetőségeit a városban, és ki kell alakítani új sétálóövezeteket. 

A +1 javaslat a Budapest New Deal nevet kapta, ebben azt írja, „Budapestnek olyan eszközöket kell adni, amelyek a jelentőségének és a válság általi érintettségének megfelelők. Budapest nélkül – pláne, Budapest ellenében – nem lehet élénkíteni a magyar gazdaságot, nem lehet sikeresen enyhíteni a hazai gazdasági és szociális válságot.”