Egész évre felfüggesztené a kormány a börtönzsúfoltsági kártérítések kifizetését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az év végéig felfüggesztené a kormány a börtönzsúfoltsági kártérítések kifizetését, derül ki egy kedden éjszaka, Semjén Zsolt által benyújtott javaslatból. Az országgyűlés februárban már döntött a felfüggesztésről, de az csak június 15-ig van érvényben. 

Szintén februárban fogadták el azt a törvényt, amely előírta a kormánynak, hogy az - egyelőre elmaradt - nemzeti konzultáció eredménye alapján dolgozzon ki „a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert” május 15-ig. Ezt a határidőt most október 31-re módosítanák. 

Pintér Sándor belügyminiszter az új kiskunhalasi börtönben az átadás napján, 2019. február 22-énFotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Az indoklás szerint azért van szükség haladékra, mert a járványhelyzet nem tette lehetővé az új kártalanítási rendszer kidolgozását. Azt a szabályt viszont változatlanul hagyják, ami szerint szeptember 30-áig biztosítani kell, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot.

A kormány az év elején a gyöngyöspatai szegregációs üggyel párhuzamosan emelte országos témává, hogy számos elítélt sikerrel perelte a magyar államot nemzetközi fórumokon azért, mert túlzsúfolt börtönökben tartották őket fogva. A kormány szerint a „börtönbiznisz” sérti az állampolgárok igazságérzetét, és fel kell számolni ezt a gyakorlatot, „olyan jogi keretre van szükség, amely megakadályozza, hogy egyes csoportok üzletszerűen visszaéljenek a joggal”.

A strasbourgi bíróság embertelennek és megalázó bánásmódnak minősítette a magyar börtönökben uralkodó körülményeket. Egy pernyertesnek például 17 emberrel kellett megosztania egy 30 négyzetméteres cellát, nem beszélve a tetvekkel teli ágyakról vagy a 40 fokos hőségről. 2018-ban az alapvető jogok biztosa is borzasztó körülményeket talált egy budapesti börtönben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó