Egy kanadai állatkert visszaküld két óriáspandát Kínába, mert a világjárvány miatt nincs elég bambuszuk

ÁLLAT
2020 május 13., 18:30

A kanadai Calgary-i Állatkert visszaküld két óriáspandát Kínába, mivel a világjárvány következményeként nem tud nekik elég bambuszt biztosítani. Az állatkert légi úton, Kínából szerzi be a bambuszt, de a járvány miatt leállt a légi forgalom, és nem tudják beszerezni a szükséges élelmet.

A két óriáspanda, Er Shun és Da Mao egy Kanadával kötött, 10 éves megállapodás szerint 2023-ig élhetett volna Kanadában, de az állatkert úgy döntött, korábban hazaküldi a veszélyeztetett fajhoz tartozó állatokat.

A pandák tápláléka szinte kizárólag friss bambuszból áll, és egy panda naponta 40 kg bambuszt fogyaszt.

Az állatkert megpróbált más forrásokból bambuszhoz jutni, de sok logisztikai nehézségbe ütközött, és attól is tartott, hogy ha hirtelen elapadnak az új források, a pandák teljesen élelem nélkül maradnak.

Er Shun, a Calgary-i Állatkert nősténypandája.
photo_camera Er Shun, a Calgary-i Állatkert nősténypandája. Fotó: Calgary Zoo/AFP

Az állatkert arról is beszámolt, hogy jó ideje próbálják szaporodásra bírni a pandapárt, és végül éppen most, a járvány miatt elrendelt karantén alatt sikerült. Ezért is fontosnak tartják, hogy a pandák visszatérjenek Kínába, ahol nyugodt körülmények között élhetnek tovább, és biztosított az ellátásuk. Clément Lanthier, az állatkert igazgatója azt mondta, nehéz döntés volt, de az állatok jólétét tartották szem előtt.

Er Shun és Da Mao 2014-ben érkezett Kanadába, 5 évet töltöttek a Torontói Állatkertben, majd 2018 márciusában a két bocsukkal Calgaryba kerültek. A kölyköket már visszavitték Kínába. Lanthier elmondta, hogy a pandák hazaszállítását pár hete kezdték szervezni, most a szükséges engedélyekre várnak, amiket a héten kaphatnak meg.

Az óriáspandák a Föld legritkább állatai közé tartoznak. Vadon 1864 példány él belőlük. A kínai „pandadiplomácia” hosszú évek óta ad kölcsön óriáspandákat külföldi állatkerteknek. (MTI)