Novák Katalint nem hatják meg Vera Jourová „személyes aggodalmai”

Több 444 videó?
Szeretném

„Vera Jourová bizottsági alelnök asszonynak úgy látom, vannak jogilag alátámasztott konkrét kijelentései és vannak személyes aggodalmai, és ezek nem fedik egymást. Tehát az, hogy neki milyen személyes aggodalmai vannak, vagy ő éppen hogy érzi magát, az a személyes ügye. Erről nagyon jó, hogyha egy újságnak nyilatkozik, de ez különösebben nem kell, hogy befolyásoljon bennünket bármiben" - nyilatkozta az ATV-nek Novák Katalin arról, hogy az Európai Bizottság jogállamiságért és az európai értékekért felelős cseh alelnöke a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta a magyar felhatalmazási törvényről: hogy ha megnézzük, mi történt idáig Magyarországon, akkor nagyon is nyugtalanító a jogszabály.

A családügyi államtitkár megismételte: az, hogy Vera Jourová „személyesen éppen hogy érzi magát, éppen milyen gondolatok születnek meg a fejében és őneki személyesen vannak-e aggodalmai, vágyai, tervei, az az ő dolga. Nekünk az számít, hogy milyen jogalapja van ahhoz, hogy bármilyen fellépést jogi értelemben tegyen Magyarországgal szemben. És a saját elmondása szerint ilyen jogalapja neki nincsen. Ezt mi is így látjuk, tekintettel arra, hogy nem sértettük meg most sem az európai uniós jogot” - mondta Novák Katalin.

Az Európai Parlament csütörtökön vitázik arról, hogy a magyar felhatalmazási törvény összhangban van-e a jogállamiság követelményével. A vitán szeretett volna felszólalni Varga Judit igazságügyi miniszter is, de David Sassoli elnök azt válaszolta, a magyar kormány csak a legmagasabb szinten képviseltetheti magát a vitán, ami azt jelenti, hogy Varga nem mehet, de Orbán mehetne. A vitán a magyar képviselők is készülnek hozzászólásokkal.