Novák Katalint nem hatják meg Vera Jourová „személyes aggodalmai”

POLITIKA
2020 május 13., 05:28

„Vera Jourová bizottsági alelnök asszonynak úgy látom, vannak jogilag alátámasztott konkrét kijelentései és vannak személyes aggodalmai, és ezek nem fedik egymást. Tehát az, hogy neki milyen személyes aggodalmai vannak, vagy ő éppen hogy érzi magát, az a személyes ügye. Erről nagyon jó, hogyha egy újságnak nyilatkozik, de ez különösebben nem kell, hogy befolyásoljon bennünket bármiben" - nyilatkozta az ATV-nek Novák Katalin arról, hogy az Európai Bizottság jogállamiságért és az európai értékekért felelős cseh alelnöke a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta a magyar felhatalmazási törvényről: hogy ha megnézzük, mi történt idáig Magyarországon, akkor nagyon is nyugtalanító a jogszabály.

A családügyi államtitkár megismételte: az, hogy Vera Jourová „személyesen éppen hogy érzi magát, éppen milyen gondolatok születnek meg a fejében és őneki személyesen vannak-e aggodalmai, vágyai, tervei, az az ő dolga. Nekünk az számít, hogy milyen jogalapja van ahhoz, hogy bármilyen fellépést jogi értelemben tegyen Magyarországgal szemben. És a saját elmondása szerint ilyen jogalapja neki nincsen. Ezt mi is így látjuk, tekintettel arra, hogy nem sértettük meg most sem az európai uniós jogot” - mondta Novák Katalin.

Az Európai Parlament csütörtökön vitázik arról, hogy a magyar felhatalmazási törvény összhangban van-e a jogállamiság követelményével. A vitán szeretett volna felszólalni Varga Judit igazságügyi miniszter is, de David Sassoli elnök azt válaszolta, a magyar kormány csak a legmagasabb szinten képviseltetheti magát a vitán, ami azt jelenti, hogy Varga nem mehet, de Orbán mehetne. A vitán a magyar képviselők is készülnek hozzászólásokkal.