Elképesztő levelezésben van Varga Judit az EP elnökével

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Diplomáciai kuriózum az a levélváltás, ami az utóbbi órákban zajlott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke között.

Azzal kezdődött, hogy az EP vitát hirdetett meg arról, hogy a magyar felhatalmazási törvény összhangban van-e a jogállamiság követelményével. A vitán az Európai Tanács és az Európai Bizottság illetékesei is állást foglalnak majd. Az eseményt eredetileg szerda kora estére tervezték, de azóta átrakták csütörtök reggelre.

Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter levelet írt David Sassolinak, az EP elnökének, hogy szeretne felszólalni a vitán. Ez nem magától értetődő jog, az elnök külön engedélye kell hozzá.

Sassoli kabinetfőnöke, Lorenzo Mannelli még aznap elküldte a választ Stelbaczky Tibornak, a magyar kormány EU-hoz delegált nagykövetének, aki Varga kérését közvetítette Sassoli kabinetje felé. Válaszában Mannelli azt írja, hogy a magyar kormány csak a legmagasabb szinten képviseltetheti magát a vitán, ami azt jelenti, hogy Varga nem mehet, de Orbán mehetne. 

Korábban is mindig Orbán Viktor szólalt fel hasonló alkalmakkor az EP-ben, akár a magyar sajtótörvény, akár az új alkotmány, akár a Sargentini-jelentés volt a téma. Mannelli arra is emlékeztet, hogy a vitához hozzászólni csak személyesen lehet, még akkor is, ha a járvány miatt az EP-képviselőknek joguk lesz online követni a vitát.

Varga Judit nem adta fel, visszaírt az EP elnökének, hogy de ő menni akar.Fotó: botost/444.hu

A történet innentől válik bizarrá, mert Varga Judit ezt nem hagyta annyiban, és kedden újabb levelet írt Sassolinak, követelve, hogy ő vehessen részt a vitán.  Egy világos elutasítás után újra próbálkozni meglehetősen szokatlan az ilyen diplomáciai levelezésekben. 

Varga azzal érvelt, hogy a Tanács és a Bizottság sem az első vezetőit küldi a vitára, és különben sem a hierarchia, hanem Magyarország képviselete a fontos. Jelzi viszont, hogy hajlandó személyesen is elmenni Brüsszelbe, ha már járvány idején ilyen témákra áldoz energiát a parlament. 

Erre válaszul Sassoli elnök már nem Vargához fordult, hanem közvetlenül Orbán Viktorhoz. Levelet írt neki arról, hogy a parlamenti gyakorlat szerint Varga Juditot nem engedheti felszólalni, de Orbán Viktor beszélhet, ha akar, és személyesen elmegy a vitára. 

A vitán a magyar képviselők is készülnek hozzászólásokkal. Közülük Ujhelyi István szocialista képviselő kedd délután arról posztolt, hogy szerinte meg kellene hallgatni Vargát.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!