Elképesztő levelezésben van Varga Judit az EP elnökével

eu
2020 május 12., 14:29

Diplomáciai kuriózum az a levélváltás, ami az utóbbi órákban zajlott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke között.

Azzal kezdődött, hogy az EP vitát hirdetett meg arról, hogy a magyar felhatalmazási törvény összhangban van-e a jogállamiság követelményével. A vitán az Európai Tanács és az Európai Bizottság illetékesei is állást foglalnak majd. Az eseményt eredetileg szerda kora estére tervezték, de azóta átrakták csütörtök reggelre.

Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter levelet írt David Sassolinak, az EP elnökének, hogy szeretne felszólalni a vitán. Ez nem magától értetődő jog, az elnök külön engedélye kell hozzá.

Sassoli kabinetfőnöke, Lorenzo Mannelli még aznap elküldte a választ Stelbaczky Tibornak, a magyar kormány EU-hoz delegált nagykövetének, aki Varga kérését közvetítette Sassoli kabinetje felé. Válaszában Mannelli azt írja, hogy a magyar kormány csak a legmagasabb szinten képviseltetheti magát a vitán, ami azt jelenti, hogy Varga nem mehet, de Orbán mehetne. 

Korábban is mindig Orbán Viktor szólalt fel hasonló alkalmakkor az EP-ben, akár a magyar sajtótörvény, akár az új alkotmány, akár a Sargentini-jelentés volt a téma. Mannelli arra is emlékeztet, hogy a vitához hozzászólni csak személyesen lehet, még akkor is, ha a járvány miatt az EP-képviselőknek joguk lesz online követni a vitát.

Varga Judit 2019. december 5-én.
photo_camera Varga Judit nem adta fel, visszaírt az EP elnökének, hogy de ő menni akar. Fotó: botost/444.hu

A történet innentől válik bizarrá, mert Varga Judit ezt nem hagyta annyiban, és kedden újabb levelet írt Sassolinak, követelve, hogy ő vehessen részt a vitán.  Egy világos elutasítás után újra próbálkozni meglehetősen szokatlan az ilyen diplomáciai levelezésekben. 

Varga azzal érvelt, hogy a Tanács és a Bizottság sem az első vezetőit küldi a vitára, és különben sem a hierarchia, hanem Magyarország képviselete a fontos. Jelzi viszont, hogy hajlandó személyesen is elmenni Brüsszelbe, ha már járvány idején ilyen témákra áldoz energiát a parlament. 

Erre válaszul Sassoli elnök már nem Vargához fordult, hanem közvetlenül Orbán Viktorhoz. Levelet írt neki arról, hogy a parlamenti gyakorlat szerint Varga Juditot nem engedheti felszólalni, de Orbán Viktor beszélhet, ha akar, és személyesen elmegy a vitára. 

A vitán a magyar képviselők is készülnek hozzászólásokkal. Közülük Ujhelyi István szocialista képviselő kedd délután arról posztolt, hogy szerinte meg kellene hallgatni Vargát.