Vádat emeltek Bige László ellen

POLITIKA
2020 május 13., 04:38

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – tudta meg a 24.hu.

Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójának szolnoki műtrágyagyárát 2018-ban lerohanták a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését gyanító hatóságok, majd felfüggesztették az üzem működési engedélyét, majd a nyomozók őt magát is 72 órára bent tartották. 

Az ország - akkor - ötödik leggazdagabb embere többször is beszélt róla, hogy „oligarchikus maffiatámadás” áldozata. Bige Lászlónak saját elmondása szerint tavaly ősszel üzenték meg neki, hogy „szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni”. A vállalkozó a Bloombergnek tavaly novemberben azt mondta, úgy gondolja, Csányi Sándorral folytatott vitája állhat a támadások hátterében. A gyár végül újraindulhatott, de a nyomozás vesztegetés gyanújával folytatódott. 

Az ügyről nem kívánt részleteket közölni az ügyészség, a 24.hu kérdésére azt felelték, hogy a vádlott nem közszereplő. A Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt a portálnak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre. Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor – jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről.

A 24.hu úgy tudja, Bigéékhez már eljutott a vádirat, és bár a nagyvállalkozó nem reagált a portál megkeresésére, ügyvédje, Zamecsnik Péter az mondta, „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”.

A megyei hírportálon megjelent egy közlemény, amely ugyan nem nevezi meg Bigét, csupán egy vállalkozót említ, levezeti viszont a feltételezett bűncselekményt. Ezek szerint Bigét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Aki cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat.Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el.

Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a Bige László számláján már le is foglaltak, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kér a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év börtönbüntetéssel öt évre felfüggesztve.