Bige László kimondta a nevet: szerinte azért szállhattak rá a hatóságok, mert vitája van Csányi Sándorral

politika
2019 november 22., 05:50
comments 217

Miután szolnoki műtrágyagyárát tavaly több száz emberrel lerohanták a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését gyanító hatóságok, majd felfüggesztették az üzem működési engedélyét, majd a nyomozók őt magát is 72 órára bent tartották, az ország ötödik leggazdagabb embere többször is beszélt róla, hogy „oligarchikus maffiatámadás” áldozata. Bige Lászlónak saját elmondása szerint tavaly ősszel üzenték meg neki, hogy „szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni”. Eddig azonban nem nevezte meg azt vagy azokat, akik szerinte a támadás mögött állnak.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bige Zoltán tulajdonos, Szilágyi János vezérigazgató és Kontrát Károly államtitkár a Nitrogénművek Zrt. 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdõn 2016. szeptember 22-én
photo_camera Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bige Zoltán tulajdonos, Szilágyi János vezérigazgató és Kontrát Károly államtitkár a Nitrogénművek Zrt. 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdõn 2016. szeptember 22-én Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A Bige Holding szolnoki gyáregységének leállítását a bíróság októberben végül jogerősen is jogszerűtlennek ítélte, csütörtökön pedig a Bloomberg közölt hosszú összeállítást az ügyről. Ebben Bige azt állítja, hogy a hatóságok érdeklődése mögött a

Csányi Sándorral folytatott vitája állhat.

Az üzleti lap interjút készített a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatójával, aki szerint a cégei iránti érdeklődés valószínűleg köthető az OTP-vezérrel régóta futó viszályához. A 24.hu egy éve írt arról, hogy a két milliárdos „már vagy egy évtizede ádáz ellenségekké vált”.

Bige a Bloombergnek nem közvetlenül Csányit hibáztatta az ellene folyó intézkedésekért, szerinte azért bánnak vele igazságtalanul, mert nem tagja Orbán belső körének. Hozzátette:

„Nem reménykedhetek senki segítségében, mert Magyarországon minden hatalmi ág egy kézben van.”

Az üzletember állítja: az üzem leállítása több millió dollárjába került, és a hatósági eljárások, például a versenyhivatal zaklatásszerű vizsgálatai arra irányulnak, hogy adja el a műtrágyás cégét. Az OTP kommunikációs osztálya azt írta a Bloombergnek, hogy Csányi Sándornak nem áll szándékában megvenni Bige gyárát, a két üzletember közti kapcsolatról pedig nem nyilatkoztak. Csányi műtrágyás cégének ügyvédje viszont arról beszélt, hogy Bige nem a bankár támadásai, hanem a saját rossz befektetései miatt került bajba.

A Bloomberg emlékeztet rá, hogy miután Csányi elhalászta Bige orra elől a legnagyobb hazai agrárintegrátort, a bankár egy 2014-es átadón Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében kajánkodott Bige rovására: „Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét” - szidta vetélytársát a neve kimondása nélkül Csányi.

Orbán Viktor és Csányi Sándor a a KITE Zrt. nádudvari logisztikai központjának átadásán
photo_camera Orbán Viktor és Csányi Sándor a a KITE Zrt. nádudvari logisztikai központjának átadásán Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Bige szerint Csányi egyik korábbi alkalmazottja, Csizma László sorra keresett meg bankokat és ügyvédi irodákat, hogy ellehetetlenítse a Nitrogénművek kötvényeladásait. Csizma azt elismerte a Bloombergnek, hogy írt leveleket, de szerinte csupán arra figyelmeztette a piaci szereplőket, hogy Bigéék fontos információkat tartanak vissza. Az OTP-n keresztül Csányi úgy nyilatkozott, nem tudott ezekről a levelekről.

Bige továbbra is 95 százalékos tulajdonosa a Nitrogénműveknek, de a napi irányítást már a fiai végzik. Állítása szerint mindig legalább 50 millió euró parkol a számlájukon. „Folyamatos védekezésben vagyunk” - mondta Bige. A cikk azzal a mondatával zárul, hogy

„Nem hiszem, hogy ez örökké tart. Láttunk már elbukni óriási birodalmakat.”

Frissítés, 19:15 - A cikk megjelenése után, pénteken este 7 órakor az OTP Bank közlemény adott ki a cikkel kapcsolatban, amelyet teljes terjedelmében közlünk:

Az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd Ft összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen.

Az OTP Bank a Bloomberg – szóban forgó cikket megelőző - érdeklődésére előzetesen megkereste a Nitrogénművek Zrt-t, hogy a Nitrogénművek Zrt. adja meg a felhatalmazást ahhoz, hogy a Bloomberg tervezett (és 2019. november 21-én megjelent) cikkére tekintettel az OTP Bank a fenti perrel kapcsolatos, banktitoknak minősülő információkat megoszthassa a közvéleménnyel. Ezen tények bizonyára segítették volna a valódi helyzet megismerését. Az OTP Bank legjobb tudomása szerint a Nitrogénművek Zrt. a mai napig nem válaszolt a banktitok feloldása iránti megkeresésre.

Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását, nem véleményezi a Nitrogénművek Zrt. pénzügyi állapotát. A vállalatcsoport által nyilvánosságra hozott éves üzleti jelentések, pénzügyi beszámolók kellő információt szolgáltatnak mindenki számára ennek megítélésére.

A fentiek ismeretében sajnálatos, hogy a Bloomberg hírügynökség nem teljes körűen járta körbe a szóban forgó témát, nem tárta fel tényszerűen a Bige-csoport pénzügyi, gazdasági, műszaki helyzetét, melynek hiánya miatt egy valótlan feltételezéseket tartalmazó cikket jelentetett meg. Szintén rendkívül sajnálatos, hogy a Bloomberg elmulasztotta tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy az OTP Bank kész lenne tájékoztatást adni a cikkben említett feltételezésekkel kapcsolatos valós tényekről, amennyiben a Nitrogénművek Zrt. ehhez hozzájárult volna.

Csányi Sándor különösen sérelmezi, hogy a Bloomberg olyan hatósági eljárásokkal is összefüggésbe hozza, amelyeknek se okát se tartalmát nem ismeri, és azokra természetesen semmiféle ráhatása nem lehetett és nem is volt.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy mind a valótlan, mind a valótlan és egyben sértő tények állítása, mind azok híresztelése jogsértésnek minősül.”


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.