Varga Judit azt mondta, diplomáciai következményei lesznek, ha nem engedik, hogy részt vegyen a brüsszeli vitán

POLITIKA
2020 május 13., 08:20

Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig szerinte a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná. Ezek olyan alapértékek, amelyeket „álságosan és folyamatosan” számon kérnek Magyarországon - tette hozzá. 

A miniszter morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor embereik ezrei halnak meg és millió veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt.

De már gyanítja, kik állhatnak az egész mögött. 

„Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat” - mondta.

Varga Judit azt kérdezte, ha már sor kerül erre a vitára, miért nem első reflex az EP részéről, hogy meghívja a magyar kormányt.

„Nagyon lejteni fog a pálya abban az irányban, hogy megint meghallgassuk a szokásos vádakat az országgal szemben" - mondta az adásban.

Hangsúlyozta, kötelességének érzi, hogy akármilyen áron is, de elhangozhasson az ezzel ellentétes álláspont, hogy a vitát követők közelebb kerülhessenek a valósághoz.
Az igazságügyi miniszter kitért arra is, nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin. Több alkalom volt arra, hogy egy államtitkár képviselt egy országot a hetes cikkely ügyében - mondta, majd hozzátette, ráadásul rendkívüli idők vannak, az állam- és kormányfők „nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést”.

Szerinte Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek.

Tegnap írtuk meg, hogy az igazságügyi miniszter elképesztő levelezést folytatott az EP elnökével, olyat, ami igazi diplomáciai kuriózumnak tekinthető. Varga Judit ugyanis hétfőn levelet írt David Sassolinak, az EP elnökének, hogy szeretne felszólalni a vitán, mire Sassoli azt válaszolta, legfeljebb Orbán Viktor mehet a vitára. Varga Judit ezt nem hagyta annyiban, és kedden újabb levelet írt Sassolinak, követelve, hogy ő vehessen részt a vitán. Ezután az elnök már Orbán Viktornak írt, megerősítve, hogy Varga nem mehet, de a miniszterelnök igen. Mire Orbán azt válaszolta, ő most a járvánnyal van elfoglalva, Vargát akarja küldeni. A vitára holnap reggel kerül sor.

(via MTI)