A kormány rendkívüli uniós támogatást kért az EU-tól a baromfi-, a sertés- és a tejágazatnak

2020 május 14., csütörtök 11:27

Magyarország rendkívüli uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte az Európai Bizottságtól a baromfi-, a sertés- és tejágazatban a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet kezelésére.

A minisztérium közleménye szerint az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság által eddig meghozott intézkedések nem elegendők a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzet kezelésére, ezért további rendkívüli intézkedések azonnali bevezetését kérték az unió mezőgazdasági biztosától. 

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár kérte az Európai Bizottságot, hogy a baromfi-, a sertés- és a tejágazat esetében is tegye lehetővé a magántárolás uniós forrásokból történő támogatását. Ez a támogatási rendszer lehetővé teszi a termékeknek legalább 2–3 hónapra, de legfeljebb 5–6 hónapra való, ideiglenes kivonását a piacról. Az intézkedés célja a piac stabilizálása a kínálat átmeneti csökkentése révén.

A Bizottság által korábban javasolt sajt-és soványtejpor magántárolásának támogatása nem oldja meg a magyar tejtermelők problémáit, ezért Magyarország az UHT tejre is kérte a támogatás kiterjesztését. 

A sertéságazatban a koronavírus-járvány és az afrikai sertéspestis miatti exportcsökkenés, a baromfiágazatban pedig az EU-n kívüli országokból érkező import növekedése indokolja a magántárolási támogatás bevezetését, amely az egyik leghatékonyabb eszköz a jelenlegi piaci zavarok miatt keletkező terméktöbblet kezelésére Feldman Zsolt szerint .     

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztését felelős államtitkár egyetértett a miniszterek többségével abban, hogy a kialakult válsághelyzet eredményes kezeléséhez nem lesznek elegendőek a Közös Agrárpolitika keretén belül egyébként is rendelkezésre álló támogatások, azokat friss uniós forrásokkal kell kiegészíteni. Amennyiben ez megvalósul, úgy a tagállamok többsége ezeket a többletforrásokat Magyarországgal egyetemben elsősorban a bor, a zöldség-gyümölcs, a baromfi, valamint a sertéságazat megsegítésére fordítaná.