Óriási pszichés terhet ró világszerte az emberekre a járvány

pszichológia
2020 május 14., 14:29

Világszerte emberek millióinak lelki egészsége került veszélybe a járvány, és az azzal járó nehéz helyzetek miatt: a szeretteink halála, a kényszerű bezárkózás, a fenyegető szegénység és az egészségügyi kockázatok miatti idegeskedés nagyon rossz hatással lehet az emberek pszichéjére - figyelmeztettek csütörtökön az ENSZ szakértői  a Reuters beszámolója szerint.

Devora Kestel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mentális egészség osztályának vezetője szerint valószínűsíthető, hogy a járvány miatt egyre több embernek lesz szüksége lelki segítségre, és egyes emberek már meglévő mentális betegségei is súlyosbodhatnak.

Egy erről szóló ENSZ jelentést is bemutatott, mely szerint egyes társadalmi csoportok erősebben veszélyeztetettek a problémával:

gyerekek és fiatal felnőttek, akik nem találkozhatnak a barátaikkal, egészségügyi dolgzók, akik betegek ezreit ápolják erejüket megfeszítve, és közben látják meghalni őket.

Pszichológusok arra is figyelmeztetnek, hogy a járványhelyzet miatt az elmúlt időszakban egyre több gyereknél fedezték fel a szorongás jeleit, és a több országban nőt a depresszióval küzdők száma is.

Az ENSZ-jelentés ezért arra sarkallja a világ országainak kormányait, hogy biztosítsanak megemelt kapacitású lelki segítségnyújtó szolgáltatásokat, és fordítsanak több erőforrást a krónikusan alulfinanszírozott mentális egészségügyi ellátásokra. 

„A kormányoknak sürgősen kezelniük kell ezt a helyzetet”, és biztosítani a szükséges segítséget - mondta csütörtöki előadásán Devora Kestel.