Vádat emeltek egy férfi ellen, aki úgy írt át egy hírt, mintha a szomszéd faluban lenne a járvány epicentruma

2020 május 14., csütörtök 5:50

A köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 22 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki azt híresztelte, hogy a szomszédos település az új koronavírus-járvány epicentruma.

A vád szerint a fiatal férfi március 17-én, 18 és 19 óra között, a lakóhelyén, a számítógépén átszerkesztette egy hírügynökség cikkét annak fejlécét használva, ezzel azt a látszatot keltette, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára. A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

A vádlott ezután az átírt cikket telefonjával továbbította a szomszédos faluban élő ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt tovább küldte, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt.

A lakosságban így kialakuló ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi oldalán, illetve hivatalos oldalán.

A vádlott tudta, hogy az általa szerkesztett, és az interneten továbbított hír valótlan: az általa megjelölt kórházban nem dolgozott olyan nevű orvos, mint akire cikkében utalt, továbbá koronavírus megbetegedésben szenvedő beteg sem volt ekkor még Nógrád megyében.

Az elkövető a cselekményével közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely fenyegetés – tekintettel az új koronavírus-világjárványra – a köznyugalmat súlyosan megzavarta. A Balassagyarmati Járási Ügyészség a felelőtlen fiatal felnőttel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta vádiratában. (Ügyészség)