A pancsen láma szabadon engedését követelte Kínától az USA

külföld
2020 május 15., 02:15

A pancsen láma szabadon engedését követelte Kínától Sam Brownback, az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságügyi megbízottja. "Továbbra is nyomást gyakorlunk a kínai hatóságokra annak érdekében, hogy elárulják, hol tartják fogva, és hogy engedjék szabadon" - mondta. Az indiai száműzetésben élő 14. dalai láma még 1995-ben azonosította az akkor hatéves Gendun Csöki Nyimát a pancsen láma 11- reinkarnációjaként. Miután kihirdette, a kínai hatóságok elhurcolták, és azóta ismeretlen helyen tartják, hogy megakadályozzák az Indiába szöktetését - a tibeti vallási vezetők Indiai száműzetésben élnek országuk kínai megszállása óta.

Gendun Csöki Nyima, akit a dalai láma választott ki a pancsen láma 11. reinkarnációjaként. 25 éve él a kínai kommunista hatóságok rabságában.
photo_camera Gendun Csöki Nyima, akit a dalai láma választott ki a pancsen láma 11. reinkarnációjaként. 25 éve él a kínai kommunista hatóságok rabságában. Fotó: Aniruddhasingh Dinore/The Times of India via AFP

A tibeti buddhisták szerint a mindenkori dalai láma maga választja meg újjászületése helyét, és hogy kiben fog újjászületni, majd halála után a vezető lámák keresik meg a konkrét személyt. A következő pancsen lámát viszont a dalai láma választja ki. Peking vitatja ezt az újjászületésre alapozott utódlási rendszert, és magának követeli a jogot a címek adományozására. "Nem a kínaiak joga kiválasztani a dalai lámát sem, de a következő pápát sem" - mondta erről Brownback.

A kínai vezetés ezért még 1995 novemberében egy más módon "megtalált" kisfiút nevezett ki pancsen lámának - ő mostanra már a kínai kommunista párt állandó bizottságának is tagja. A dalai láma érvénytelennek nyilvánította az időközben kommunista pártfunkcionáriussá lett "láma" kinevezését. (Via MTI)