Kína a magyar kormánnyal együtt akadályozza, hogy Tajvan csatlakozzon a WHO-hoz

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kínai külügyminisztérium közleményére hivatkozva a South China Morning Post arról ír, hogy Szijjártó Péter csütörtökön a Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott egyeztetésén biztosította a kínai felet arról, hogy támogatja az „egy Kína” elvet, ami a két ország közötti kapcsolat alapja, 

és ezért Magyarország nem támogatja Tajvan csatlakozását az Egészségügyi Világszervezethez (WHO). A világszervezet hétfőn tartja a közgyűlését, amin Tajvan is részt szeretne venni. A tárgyalásról csütörtökön az MTI és ez alapján a kormány oldala is beszámolt, de a Tajvanról szóló részlet valahogy kimaradt.  

Ahogy a WHO és Kína kapcsolatáról korábban megírtunk:  Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta makacsul tartja magát ahhoz, hogy Tajvan szigete az ország része, és csak „egy Kína” létezik. Így hiába működik Tajvan de facto független szigetországként, Peking fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy Tajvant a világon egy maroknyinál több ország ne ismerje el független országként, és a sziget ne is lehessen semmilyen nemzetközi szervezet tagja. Azé az ENSZ-é sem, amelynek a WHO az egyik szervezete. A tajvaniak szerint ez a konfliktus állhatott amögött is, hogy  hiába szóltak már decemberben, hogy ez az új koronavírus igenis tud emberről emberre terjedni, a világszervezet nem tette közzé ezt az információt.

A kínai külügy közleménye szerint Vang Ji aznap  Bosznia-Hercegovina és Észtország külügyminisztereivel is beszélt, de náluk nem említették, hogy Tajvan is szóba került volna. 

Egyébként az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és több európai állam is támogatja, hogy Tajvan újra megjelenhessen a WHO közgyűlésein. Tajvan egyébként az egyik legsikeresebb állam volt a koronavírus elleni védekezésben, mindössze 440 fertőzést regisztráltak, és 7 ember halt bele a fertőzésbe. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó