Orbán azzal számol, hogy május végén visszaadhatja a különleges felhatalmazást

politika
2020 május 15., 09:37

Bár péntek reggel szokás szerint fél órás rádióinterjút adott, Orbán Viktor csak késő délelőtt, Aleksandar Vučić szerb elnökkel közös sajtótájékoztatóján - melyre a jelen körülmények között Magyarországról nem volt lehetősége újságíróknak elutazniuk - jelentette be, hogy számítása szerint május végén a kormány vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírusjárvány miatti különleges felhatalmazást.

Orbán ezután közölte, hogy "mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért", és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét. Orbán szerint azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntéshozatali mechanizmusból. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi együttműködést kérdésre válaszolva úgy kommentálta: "Nyugaton akadozott, a keleti működött, a közép-európai pedig megerősített bennünket".

Orbán pénteki belgrádi utazásának érdekessége, hogy egy nappal korábban, csütörtökön arra hivatkozva nem utazott el Brüsszelbe az Európai Parlament Magyarországról szóló vitájára, mert minden erejét a járvány elleni védekezés köti le. Maga helyett Varga Juditot delegálta, bár az EP plenáris ülésein kizárólag állam- és kormányfők kaphatnak szót. Miután ennek megfelelően kérését el is utasították, péntek reggeli rádióinterjújában - amelynek során elfelejtette megemlíteni a különleges jogrenddel kapcsolatos várakozásait - ennek apropóján a Tanú című filmet felidézve koncepciós eljárást emlegetett, mondván még felszólalni se hagyták a magyar kormányt.

Belgrádba amúgy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azért utazott el bokros védekezendői közepette is, hogy "biztassuk egymást". (via MTI, Index)