Orbán azzal számol, hogy május végén visszaadhatja a különleges felhatalmazást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár péntek reggel szokás szerint fél órás rádióinterjút adott, Orbán Viktor csak késő délelőtt, Aleksandar Vučić szerb elnökkel közös sajtótájékoztatóján - melyre a jelen körülmények között Magyarországról nem volt lehetősége újságíróknak elutazniuk - jelentette be, hogy számítása szerint május végén a kormány vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírusjárvány miatti különleges felhatalmazást.

Orbán ezután közölte, hogy "mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért", és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét. Orbán szerint  azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntéshozatali mechanizmusból.  A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi együttműködést kérdésre válaszolva úgy kommentálta: "Nyugaton akadozott, a keleti működött, a közép-európai pedig megerősített bennünket".

Orbán pénteki belgrádi utazásának érdekessége, hogy egy nappal korábban, csütörtökön arra hivatkozva nem utazott el Brüsszelbe az Európai Parlament Magyarországról szóló vitájára, mert minden erejét a járvány elleni védekezés köti le. Maga helyett Varga Juditot delegálta, bár az EP plenáris ülésein kizárólag állam- és kormányfők kaphatnak szót. Miután ennek megfelelően kérését el is utasították, péntek reggeli rádióinterjújában - amelynek során elfelejtette megemlíteni a különleges jogrenddel kapcsolatos várakozásait - ennek apropóján a Tanú című filmet felidézve koncepciós eljárást emlegetett, mondván még felszólalni se hagyták a magyar kormányt. 

Belgrádba amúgy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azért utazott el bokros védekezendői közepette is, hogy "biztassuk egymást". (via MTI, Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó