Egy hét alatt 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő állami informatikai tanfolyamra

Az informatikai alapozó online tanfolyamra május 22-ig lehet jelentkezni, a nyolchetes oktatás ingyenes, és az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatóak be. A lehetőséggel egy hét alatt 37 ezren éltek - számolt be az operatív törzs tájékoztatóján Schanda Tamás  ITM-államtitkár.

A képzések indítását a kormány korábban azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt sokaknak felszabadult valamennyi ideje, sőt többen elveszítették az állásukat, így ezt a helyzetet ki lehet használni arra, hogy fejlesszék digitális ismereteiket, hogy a 21. században akár „a jég hátán is megéljenek”.

A tanfolyam elvégzése az előfeltétele a 2020 augusztusában induló, úgynevezett struktúraváltó felnőttképzéseknek, az ezeken résztvevők az 1,2 millió forint összegű, szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Pluszt is igénybe vehetik. 

A VALI nevű holnlapon több mint több mint 1100 képzés közül lehet választani, amelyek közül mintegy 240 részben vagy teljesen térítésmentes.

Az alapozó képzés elején alapszintű informatikai ismereteket lehet szerezni a felhő alapú munkavégzéssel, a biztonságos internetezéssel, a Windows operációs rendszerrel és a hálózati alapismeretekkel kapcsolatban. A végére a résztvevők elvileg

  • tisztában lesznek a hálózati alapfogalmakkal;
  • megismerik a különféle fejlesztési módszertani elemeket, mint a tervezés, implementálás, tesztelés, az élesbe állítás, illetve a fejlesztésben résztvevő személyek feladatait és felelősségi köreit;
  • ismerni fogják a Git verziókövető rendszert, amivel többek között előkészülhet a közös csoportmunkára, és 
  • elsajátítják a HTML, CSS, Javascript alapjait, amelyekkel a későbbiekben készíthet weboldalakat.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.