Egy hét alatt 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő állami informatikai tanfolyamra

gazdaság
2020 május 17., 13:08

Az informatikai alapozó online tanfolyamra május 22-ig lehet jelentkezni, a nyolchetes oktatás ingyenes, és az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatóak be. A lehetőséggel egy hét alatt 37 ezren éltek - számolt be az operatív törzs tájékoztatóján Schanda Tamás  ITM-államtitkár.

A képzések indítását a kormány korábban azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt sokaknak felszabadult valamennyi ideje, sőt többen elveszítették az állásukat, így ezt a helyzetet ki lehet használni arra, hogy fejlesszék digitális ismereteiket, hogy a 21. században akár „a jég hátán is megéljenek”.

A tanfolyam elvégzése az előfeltétele a 2020 augusztusában induló, úgynevezett struktúraváltó felnőttképzéseknek, az ezeken résztvevők az 1,2 millió forint összegű, szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Pluszt is igénybe vehetik. 

A VALI nevű holnlapon több mint több mint 1100 képzés közül lehet választani, amelyek közül mintegy 240 részben vagy teljesen térítésmentes.

Az alapozó képzés elején alapszintű informatikai ismereteket lehet szerezni a felhő alapú munkavégzéssel, a biztonságos internetezéssel, a Windows operációs rendszerrel és a hálózati alapismeretekkel kapcsolatban. A végére a résztvevők elvileg

  • tisztában lesznek a hálózati alapfogalmakkal;
  • megismerik a különféle fejlesztési módszertani elemeket, mint a tervezés, implementálás, tesztelés, az élesbe állítás, illetve a fejlesztésben résztvevő személyek feladatait és felelősségi köreit;
  • ismerni fogják a Git verziókövető rendszert, amivel többek között előkészülhet a közös csoportmunkára, és 
  • elsajátítják a HTML, CSS, Javascript alapjait, amelyekkel a későbbiekben készíthet weboldalakat.