Holnaptól Budapesten is tartanak miséket, az időseknek sem kell otthon maradniuk

vallás
2020 május 17., 14:44

Hétfőtől valamennyi egyházmegyében, így a Budapestet és Pest megyét felölelő Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében is tartanak nyilvános szertartásokat a katolikus templomokban, ugyanakkor a püspökök szigorú előírások betartását kérik a hívektől - írja az MTI.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek rendelkezésében azt kéri, hogy a szertartások során a papság és a hívek „gondosan tartsák meg a mindenkori állami előírásokat”, tartsanak egymástól másfél méteres távolságot, viseljenek maszkot, a papok és a liturgiában segédkezők a szentmise előtt és után fertőtlenítsék a kezüket.

A szenteltvíztartók továbbra is üresek maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik. Perselyezni, adományt gyűjteni csak a mise végén lehet.

Erdő Péter továbbra is felmentést ad a főegyházmegye területén élő híveknek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, és érvényben marad „a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége is. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később, a legközelebbi egyéni gyónás során tartozik bűneit megvallani”. 

Mihályi Miklós plébános misét tart az autójukban ülő híveknek az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt 2020. április 26-án.
photo_camera Mihályi Miklós plébános misét tart az autójukban ülő híveknek az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt 2020. április 26-án. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A vidéki lazítások hatására a többi egyházmegyében már két hete újrakezdődtek a misék, de többségük arra kérte a 65 év felettieket, maradjanak otthon. A mai közlemények már nem tartalmaznak ilyen felszólítást, hanem a misére érkező idősekre való odafigyelést hangsúlyozzák: 

„Ezek a felmentések és óvatossági rendelkezések különösen is az idősek és gyenge egészségűek védelmét szolgálják, akikért továbbra is fokozott felelősséggel tartozunk”

- írja Erdő Péter, és hozzáteszi: ahol van rá lehetőség, ott folytassák a szentmisék online közvetítését.

Marton Zsolt váci megyéspüspök még pénteken azt írta: „Nyomatékosan kérjük az időseket és a betegeket, akik veszélyeztetve érzik magukat, vagy hozzátartozói között van, akit veszélyeztethet, saját és mások érdekében fontolják meg a misén való személyes részvételt.”