Még csak május van, de Krétán már most 42 fokot mértek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ritkán tapasztalható hőhullám sújtja Görögországot: még csak éppen május közepe van, de Krétán már szombaton 42 fokot mértek, ma, vasárnap pedig még ennél is melegebb lehet majd.

Athénban szombaton már teljesen nyárias volt a hangulat.Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS/NurPhoto via AFP

Szombaton Athénban 39,3 fokot mértek.

Összességében a Görögország fölé Afrikából érkezett forró, szubtrópusi levegő miatt az átlagnál 10-13 fokkal van melegebb. Arra, hogy már májusban 40 fok legyen, legutoljára 2017-ben, azelőtt viszont 1969-ben volt példa.

Ezek alapján az Athéni Nemzeti Obszervatórium már úgy véli, hogy az idei lehet az elmúlt ötven év legforróbb májusi hőhulláma.

A hőséggel együtt az UV-sugárzás is nagyon megemelkedett, már most 9-10-es értéken áll az UV-index, ami a nyár csúcsán jellemző inkább. (Via Időkép)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér