Koronavírus-számok Magyarországon 02.24.
Elhunytak + 102 Σ 14 552
Kórházban - 229 Σ 4 353
Fertőzöttek + 2 855 Σ 410 129
Tesztek + 23 399 Σ 3 552 261
Oltottak + 13 908 Σ 471 004

Szlovákia akkor sem nyitja meg a határait, ha más országok igen

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szlovákiában fenn kell tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket, még akkor is, ha más európai országok már fokozatosan úja meg akarják nyitni a határaikat - jelezte a szlovák kormány vasárnap. 

Nagyon reménykeltő a helyzet a korlátozások jelentős lazítása szempontjából, de a lezárt határok jelentette védőfal kapcsán nagyon óvatosnak kell lennünk - írta Igor Matovic szlovák kormányfő a Facebook-oldalán. 

Szlovák rendőr fordít vissza egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalu és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen március 13-án.Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A szlovák hatóságok szombat este cáfolták, hogy az osztrák-szlovák határ megnyitására készülnének, miután az ORF osztrák televízió híradásában tévesen azt állította: Szlovákia és Csehország egyoldalúan megnyitja az osztrák határszakaszát, miután Ausztria bejelentést tett a határellenőrzések enyhítéséről. Ausztria Németországgal és Svájccal már megegyezett arról, hogy enyhíti az ellenőrzéseket közös határszakaszukon, és hasonló lépéseket kezdeményezett más olyan szomszédos országokkal, amelyekben - például Szlovákiában és Csehországban - alacsony a fertőzöttség aránya. 

Szlovákiában kevesebb mint 1500 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 28 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Ezeket a kedvező adatokat a szlovák kormány a radikálisan szigorú járványellenes óvintézkedéseknek tudja be, és ezért továbbra is ragaszkodik az ország elszigeteléséhez - írja az MTI.

Tegnap közös levélben kérte a szlovák-magyar határzár felülvizsgálatát tizenegy dél-szlovákiai település.