A szlovák politikusok példamutató maszkhasználata miatt úszhatták meg a szomszédok ilyen jól a koronavírust

külföld
2020 május 15., 18:37

Az Atlantic amerikai hírmagazin Szlovákia járványkezelési eredményeit méltatta. A szlovákok egész Európában a legalacsonyabb egy főre eső halálozási arányt produkálták, és a fertőzöttek száma sem haladta még meg az 1500 főt. A cikk szerzője úgy találta, hogy a maszkviselési szabályoknak és az azzal kapcsolatos kommunikációnak köszönhető az, hogy az ország ilyen jól áll a koronavírus elleni harcban. De mit is csináltak olyan jól a maszkokkal a szomszédoknál, és ehhez képest mi hogyan álltunk és állunk a maszkkérdéshez?

Kötelező maszkviselés mindenkinek

Míg sok országban sokáig, vagy akár a mai napig megy a vívódás, hogy viseljünk-e maszkot vagy sem, addig Szlovákia álláspontja nagyon tiszta volt a kezdetektől fogva. Március 6-án, az első koronavírusos eset megjelenése után tíz napon belül elrendelték a kötelező maszkhasználatot a köztereken, mindezt az elsők között, közvetlenül Csehország után. Március 13-ra már a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter is maszkban jelent meg a tévében.

Ezzel szemben Magyarországon a járvány kezdete óta egyfajta ideológiai háború folyt a maszkokról, amiről sokan úgy gondolták, hogy felesleges hordaniuk a nem fertőzött embereknek, mert magától a fertőzéstől úgysem véd meg. A másik oldalon, a maszkpártiak viszont azt hangoztatták, hogy mivel a koronavírus az első két hétben akár tünetmentes, de fertőző is lehet, ezért annak is hordania kell a maszkot, aki nem gondolja magát betegnek.

Az átlagemberek vitáján túl azonban az egészségügyi képviselői sokáig teljesen elutasították a maszk használatát egészséges emberek számára. Müller Cecília tiszti főorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ március 15-én egy kiadott tájékoztatójában szinte tiltotta a maszkhasználatot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emmi tájékoztatója.
photo_camera A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emmi tájékoztatója.

Müller Cecília és a Népegészségügyi Központ ekkor még könnyen hivatkozhatott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakmai irányadó véleményére, sokáig ők is azt hangoztatták, hogy egészséges embernek nem kell maszkot viselnie. 

link Forrás

Később azonban változni kezdett a maszkügyi kommunikáció, Orbán Viktor március 30-án egy parlamenti ülésen már arról beszélt, hogy csak azért nem vezetik be a kötelező maszkhasználatot, mert nincs elegendő az országban, ami pedig külföldről érkezik, azt mind az egészségügyi dolgozóknak adják. Csakhogy ezzel a problémával Szlovákiának is szembe kellett néznie, de valahogy mégis megoldották az emberek, például, ahogy Csehországban maszkvarró mozgalom indult.

Müller Cecília véleménye is puhult március végével a maszkhasználatot illetően, inkább már úgy állt hozzá a kérdéshez, hogy aki biztonságban érzi magát a maszkviseléstől, az viselje nyugodtan. Ugyanakkor továbbra is azt mondta, hogy hamis illuziót ad a maszk a védelemről, és nem állítja meg a járvány terjedését. 

Április 6-án a WHO is új álláspontot adott ki, amiben Müller Cecília javaslataihoz hasonlóan kimondták, hogy a maszkviselés legalább arra jó, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, és egyfajta biztonságérzetet adjon.

A magyarországi maszkálláspontban a következő fázishoz az elmúlt napokban jutottunk el: sok helyen, üzletekben, tömegközlekedésen, zárt helyeken kötelezővé tették a maszkok hordását. Sőt a kormány szakértője, Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője nemrég egy konferencián arról beszélt, hogy az egészségesek számára is kötelezővé kellene tenni a maszkviselést.

Példát mutattak a politikai vezetők

Az Atlantic szerzője szerint kulcsfontosságú tényező volt a Szlovákiában, hogy a politikai vezetők példát mutattak az állampolgároknak: csak maszkban jelentek meg a nyilvánosság előtt. Szimbolikus jelentőségű pillanat volt például, amikor Zuzana Caputová államfő kinevezte az új kormányt március 21-én, a kinevezési ünnepségen pedig az új kormányfő, Igor Matovic és Caputová is maszkot és kesztyűt viselt.

Igor Matovic és  Zuzana Caputova
photo_camera Igor Matovic és Zuzana Caputova. Fotó: MICHAL SVITOK/AFP

Szlovákiában kivétel nélkül minden politikai vezető, újságíró és közszereplő csak maszkban jelent meg a médiában a kezdetektől fogva. Caputová pedig nemzetközi sikerre is tett szert azzal, hogy mindig a ruháihoz illő maszkot viselt.

Nálunk ezzel szemben elég kevés politikusról, közszereplőről mondható el az, hogy következetesen maszkot húzott. Az Operatív Törzs Sajtótájékoztatóján sem hagyomány a maszkviselés. 

photo_camera Fotó: kormany.hu/Botár Gergely/MTI/MTVA

Müller Cecília országos tisztifőorvoson akkor láthattunk először maszkot, amikor ellátogatott a Pesti Úti Idősotthonba. A politikai vezetőink is csak tessék-lássék teszik fel a maszkokat. 

Orbán Viktort se láthattuk sűrűn maszkban: maszk nélkül fogadta a kínai szállítmányt, a kórházlátogatások és a mentősökkel való találkozás alkalmával is csak addig viselt maszkot, amíg muszáj volt, aztán a beszélgetéshez levette, ahogy a napszemüveget szokás. Legutóbbi belgrádi útján, az érkezéskor csak ő volt maszktalan, ami nem feltétlenül udvarias gesztus a vendéglátók felé, a gesztikuláció alapján mintha magyarázna is valamit a maszkról, miután lesétált a lépcsőn.

photo_camera Fotó: Kitti

Szijjártó Péter külügyminiszterünk sem egy nagy maszkkedvelő, bár nemrég épp a akkor öltött maszkot, amikor a szlovákokkal találkozott, de általában azért ő sem szokta hordani. Ennek az egyik leglátványosabb megnyilvánulása az volt, amikor március 26-án elrepült Bulgáriába, és egyedül ő nem viselt maszkot. A miniszter ráadásul saját elmondása szerint februárban tüdőgyulladással küzdött, de a koronavírustesztjei negatívok lettek.

A szlovák politikusok nemcsak viselték a maszkjaikat, hanem meg is magyarázták a lakosságnak, hogy miért. Nyíltan kommunikálták a lakosság felé, hogy a lezárásokra és a maszk viselésére azért van szükség, mert ha egyszerre robban be a járvány, akkor az egészségügyi rendszer nem fogja bírni. Ezzel olyan maszkviselési kultúrát sikerült teremteniük Szlovákiában, amihez hasonlót csak ázsiai országiokban láthatunk.