Müller Cecília azonnali intézkedéseket rendelt el a Pesti úti idősotthonban

Egészségügy
2020 április 10., 14:52

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt. Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt.

Egyébként nem ez az első eset, hogy fertőzöttet találtak valamelyik itthoni idősotthonban. Először a nagymágocsi Kastélyotthonban intézkedtek fertőzés miatt, miután nyolc lakónak lett pozitív a tesztje. Később Érden, a Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő Szent József Otthont is járványügyi megfigyelés alá helyezték.  Viszont a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon esetében az Operatív Törzs és a kormányzati kommunikációs gépezet sokkal jobban felpörgött

Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd három azonnali intézkedést rendelt el. 

  • Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást.
  • A fenntartónak azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.
  •  A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én
photo_camera Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én Fotó: NNK/MTI/MTVA

Az országos tisztifőorvos a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben. A közleményben kitértek arra is, hogy az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik. (MTI)