A fideszes polgármester jelentette fel a gyulai ellenzékit rémhírterjesztés miatt

POLITIKA
2020 május 18., 14:44

Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő tette a feljelentést rémhírterjesztés miatt Csóka-Szűcs János ellen, akit ezután el is vittek a rendőrök - írja a Magyar Narancs. Csóka-Szűcs hétfőn kapta vissza a rendőrségtől a telefonját és a számítógépét, ekkor közölték vele azt is, ki tette a feljelentést.

photo_camera Görgényi Ernő Fotó: Facebook

Az is kiderült, hogy Csóka-Szűcs János esetében nem az eddig ismert, hanem egy másik Facebook-poszt volt az eljárás alapja. Ebben is kritizálja a kórházi kiürítéseket, azt írja, országszerte 30 ezer, Gyulán a hírek szerint ezer feletti kórházi ágyat szabadítottak fel, „ami valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti”. Ezt gonosz és embertelen lépésnek nevezi, ami rettenetes szenvedést okoz az érintettek családjának, és ez alapján buzdít dudálós tüntetésre. (A Magyar Narancs cikkében a teljes poszt elolvasható.)

Görgényi Ernő azt írta a rendőrségnek küldött levelében: azzal, hogy „a gyulai kórházból haldokló betegeket és rehabilitációra szoruló sérülteket küldtek volna haza”, a posztoló szerinte olyan valótlan tényeket közöl, amik alkalmasak nyugtalanság keltésére, és a járvány elleni védekezés eredményességének akadályozására. A cikkben a polgármester feljelentő levele is megtekinthető. A poszt még április 20-án íródott, a feljelentés pedig még aznap megtörtént, így nem világos, miért lépett 23 nappal később a rendőrség.

A Gyulai Járási Ügyészség végül bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Csóka-Szűcs a Magyar Narancsnak azt mondta, meglepte, hogy maga a polgármester tette a feljelentést, és kártérítést fog kérni. A helyi ellenzéki politikában aktív, Momentum-pártoló tag Csóka-Szűcs mellett pénteken demonstrációt is tartottak.

A nagy nyilvánosságot kapott múlt heti esetek után a kormány leginkább hatósági hibaként próbálta bemutatni azokat: Gulyás Gergely arról beszélt, jogállamban ilyen előfordul, Varga Judit igazságügy-miniszter pedig arról, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ehhez képest most már azt is tudhatjuk, hogy a gyulai esetben egy kormánypárti politikus tette a feljelentést is.

FRISSÍTÉS 18:25

A gyulai polgármester az Index kérdéseire válaszolva az alábbi reakciót küldte:

„Valójában haldokló betegek (...) hazaküldését jelenti” – ezt posztolta Csóka-Szűcs János április 20-án a gyulai kórház járványkórházzá alakításáról. Rengeteg kétségbeesett gyulai ember keresett meg április 20-án azzal a kérdéssel, hogy igaz-e, hogy a gyulai kórházból haldokló betegeket küldtek haza? Több megkeresésből kiderült, hogy ez a lakossági aggodalom Csóka-Szűcs János azon posztján alapul, melyben azt állította, hogy a kórházi ágyak felszabadítása „valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti”. Mivel ez nyilvánvaló hazugság, amely az emberek nagyobb csoportjában nyugtalanság keltésére alkalmas, kéréssel – nem pedig feljelentéssel, ahogyan az a médiában megjelent – fordultam a gyulai rendőrséghez annak érdekében, hogy vizsgálják meg az ügyet. Az ügy lezárult, a továbbiakban nem kívánok foglalkozni vele.

A polgármester Facebook-oldalán is megosztotta a választ: