ENSZ-főtitkár: a világ nagy árat fog fizetni az összefogás hiányáért

külföld
2020 május 18., 14:15

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint nagy árat fog a világ azért fizetni, amiért nem fogadták meg a Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, és mindenki önkényesen talált ki startégiát a koronavírus kezelésére.

„Hallottuk a szolidaritás többszöri kifejezését, de mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben. Az egyes országok különböző, sőt, helyenként egymásnak ellentmondó stratégiákat követtek, és ezért most mindannyian nagy árat fizetünk. A járvány most már a déli féltekén terjed, ahol hatása még pusztítóbb lehet” - mondta Guterres a kétnapos WHO-konferencia nyitóbeszédében hétfőn.

Guterres elítélte, hogy az amerikai elnök felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást, ugyanis szerinte a szervezet pótolhatatlan a fejlődő országok megsegítésében. Az afrikai országok védelme közérdek, mert az északi országok se tudnak végleg leszámolni a járvánnyal, ha Afrikában továbbra is jelen van.

A konferencián a WHO főigazgatója üdvözölte az Európai Unió és Ausztrália által javasolt állásfoglalást, amit eddig 116 nemzet írt alá. Az elkészült tervezet a koronavírus eredetét derítené ki, amit Kína egy hónappal ezelőtt még ellenzett, amikor Ausztrália független nemzetközi vizsgálatot követelt. A tervezetről kedden fognak szavazni az Egészségügyi Világgyűlésen a tagországok. (MTI)