Vége a nagy országos szűrésnek, és elég nagy a minta, hogy reprezentatív legyen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Május 16-án befejeződött a nagy, országos, reprezentatív koronavírus tesztelés, amelyet négy orvosi egyetem és a KSH közösen szervezett. A résztvevők jól leképezik a 14 év feletti magyar lakosság összetételét, és bőven elég sokan voltak ahhoz, hogy az adatokból bátran általánosítani lehessen. 

Összesen 17787 főt választott ki a KSH, és közülük mintegy 10600 főtől tudtak a szakemberek levenni mintát. A cél az volt, hogy legalább 10500 főt ellenőrizzenek, ez tehát sikerült. 

A megkeresett emberek legnagyobb aránya Pest, Veszprém és Nógrád megyében vállalta a tesztelést (75 százalék), míg a legegyüttműködőbb lakossága a nagyvárosok közül Salgótarjánnak volt (77 százalék).

Vizsgálják azt is, hogy a tesztelt személyek közül hányan fertőzöttek, illetve azt is, hogy hányan átfertőzöttek. Utóbbi azt jelenti, hogy már nem betegek, és nem is tudják tovább adni a vírust, de korábban hordozták magukban. Az első tesztet a garatból vett mintán, a másodikat vérmintán végzik. 

Az adatok összesítésére május végéig még várni kell, de a részeredmények alapján az ország lakosságának csak nagyon elenyésző részét érintette a koronavírus. Az első 8276 tesztelt emberből csak kettő volt koronavírusos. A vérvételen alapuló, átfertőzöttséget vizsgáló tesztek közül eddig 1524 ember eredménye van meg, közülük 9 főnél állapították meg, hogy korábban koronavírusos volt. E részeredmények alapján valahol 22 és 92 ezer fő között lehet azok száma Magyarországon, akiken eddig átment a vírus, de ha az összes teszteredmény elkéeszül, akkor sokkal pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre.

A nagy országos tesztelést szeptemberben megismétlik. A magyarországi reprezentatív vizsgálatban különlegesen sokan bizonyultak együttműködőnek, a tesztet vállalók aránya bőven a hasonló európai vizsgálatok átlaga felett volt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér