180-ról 150 százalékosra csökkentik a koronásokkal foglalkozó dolgozók óradíját a Szent János Kórházban

A budapesti Szent János kórházban május 1-jétől 180 százalékról 150 százalékra csökkent a koronavírusos betegekkel foglalkozó dolgozók óradíja - írja az Index. A lapnak maga a kórház is megerősítette a hírt.

Kedden a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, a párt szóvivője egy, a birtokukba került tájékoztatólevél alapján arról beszélt, hogy a kórházban a COVID-19-ellátással foglalkozó dolgozók óradíját 180 százalékról 150-re viszik le.

„Mivel az intézményünk a legnagyobb ellátók egyike (csúcsidőben légúti ambulanciát, 3 izolációs – ebből egy lélegeztető – osztályt és karanténkórházat üzemeltettünk 140-150 bent fekvő beteggel), ez az intézkedés nagyszámú dolgozónkat érintette. A járványhelyzet javulásával és a fertőzöttek számának csökkenésével ma már lényegesen kisebb teher hárul a Covid-osztályokon dolgozókra is, ezért az extra magas óradíj kiemelten magasra, 150 százalékra változott, ami országos szinten még mindig a legmagasabbak közé tartozik” – írta a Szent János Kórház az Indexnek az intézkedésről.

A kórház vezetése arról is beszámolt, hogy az órabér csökkentésével párhuzamosan más intézkedéseket is hoztak, bizonyos esetekben engedélyezték az otthoni munkavégzést, valamint 15 nap fizetett távollétet biztosítanak a gyermekelhelyezést megoldani nem tudó szülőknek. Megjegyezték azt is, hogy a koronavírus által előidézett gazdasági válságban egyelőre egyik dolgozójuk sem veszítette el az állását vagy került anyagi krízishelyzetbe.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.