1935-ös videó került elő az utolsó ismert tasmán tigrisről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Történelmi jelentőségű videót hozott nyilvánosságra a Ausztráliai Film- és Hangarchívum az utolsó ismert erszényes tigrisről, vagy másik nevén tasmán tigrisről. Az 1935-ös felvételen Benjamin, az utolsó ismert erszényes tigris a tasmaniai Hobart Beaumaris nevű állatkertjének egyik kifutóján látható.

A felvétel egy Tasmaniát népszerűsítő turisztikai filmhez készült, néhány hónappal Benjamin halála előtt.

A tasmán tirgis nagyobb méretű erszényes ragadozó volt, ami Tasmania mellett Ausztráliában és Új-Guineában is honos volt, előszeretettel vadászott kengurukra és más erszényesekre, rágcsálókra és madarakra.

Kihalásukhoz az emberi vadászat az ember által behurcolt kutya elvadult változatával, azaz a dingóval folytatott vetélkedés vezetett, éppen azért maradtak fenn a legtovább épp Tasmanián, mert ott nem voltak dingók. Az ausztrál telepesek sokáig agresszíven vadásztak az erszényes tigrisekre a birkanyájaikon esett károkért ugyanis annak ellenére is őket tették felelőssé, hogy azt sokszor dingók okozták.

Benjamin 1936 szeptemberi halálával az erszényes tigrist kihaltnak nyilvánították, hiszen az utolsó előtt ismert példány már 1931-ben elpusztult egy londoni állatkertben. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér