500 milliárd eurós covid-segélyalapot javasol a német és a francia kormány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Macron és Merkel a járványra tekintettel nem személyesen, csak videokonferencián tárgyalt.Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

500 milliárd eurós segélyalap létrehozását javasolja Németország és Franciaország a koronavírusjárvány következményeitől leginkább sújtott európai országok megsegítésére. Angela Merkel és Emmanuel Macron elképzelései szerint a pénzt segélyként osztanák szét, vagyis nem kéne visszafizetni. A BBC megjegyzése szerint ez jelentős fordulat Merkel eddigi álláspontjában.

Macron épp ezért nagy előrelépésként ünnepelte a bejelentést, szerinte "pont ez az, amire az eurozóna egységének megőrzése érdekében szükség volt".

Merkel, aki korábban elutasította az adósságelosztást, most azt mondta, hogy a segélyalapot az Európai Bizottság által a piacokon felvett hitelekből finanszírozhatnák, és az EU költségvetéséből fizetnék vissza. A két vezető elképzelései szerint ezeket a forrásokat egyben zöldberuházásokra kéne fordítani.

Macron és Merkel bejelentését már az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, és az Európai Központi Bank francia elnöke, Christine Lagarde is üdvözölte, utóbbi "ambiciózusnak és célzottnak" nevezte. A megvalósulásához azonban a többi EU-tagállam támogatása is kell, márpedig Sebastian Kurz osztrák kancellár már jelezte, hogy Ausztria inkább támogatná a hitel-, mintsem a segélynyújtást a rászoruló tagállamoknak. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!