Müller Cecília úgy döntött, az intézményekben élő gyerekek újra találkozhatnak a szüleikkel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megszüntette a márciusban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat egyes szociális intézményekben Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői határozata. Így több hónap után lehetővé válik, hogy a gyermekotthonban, gyermekek átmeneti otthonában élő gyerekek találkozzanak a szüleikkel. 

A kijárási tilalom nem vonatkozik többé

  • az éjjeli menedéhelyekre, a hajléktalan emberek átmeneti szállásához és a nappali melegedőhöz kapcsolódó külső férőhelyekre,
  • a családok átmeneti otthonára és gyermekek átmeneti otthonára,
  • a gyermekotthonokra és a javítóintézetekre.

És nincs többé látogatási tilalom 

  • a családok átmeneti otthonában és a gyermekek átmeneti otthonában, 
  • a gyermekotthonokban, valamint
  • a javítóintézetekben.

Ahol továbbra is érvényes a kijárási tilalom, onnan csak indokolt esetben, külön engedéllyel, vagy fogyatékos emberek és pszichiátriai betegek esetében az intézmény által szervezett szabadidős programra lehet kimenni. 

A határozat értelmében a szakosított ellátást nyújtó szociális intézmények, tehát például

az idősotthonok továbbra is kötelesek átvenni a járványügyi feladatok miatt átadott kórházi betegeket anélkül, hogy koronavírus-tesztet végeztek volna rajtuk.A teszt csak akkor előírás, ha a felvételi zárlat ellenére az intézményvezető külön engedélyével mégis fel akarnak venni valakit. 

Címlapkép: Árpád út 197., Bányai Júlia gyermekotthon (1959). Fortepan/Sándor György

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér