Újra mozgásban az európaiak

külföld
2020 május 19., 07:14

Lépésről lépésre visszaáll az élet a normális kerékvágásba, legalábbis a karanténból kiszabadult európaiak most már csaknem olyan aktívan mozognak, mint a járvány előtt. A Politico elemzése szerint ráadásul a szabadabb mozgás már azelőtt megkezdődött, hogy hivatalosan feloldották volna a korlátozásokat.

A karanténból szabaduló madridiak korzóznak a város egyik főútján.
photo_camera A karanténból szabaduló madridiak korzóznak a város egyik főútján. Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Az okostelefónia korában appok tucatjai rögzítenek helyadatokat, nyomon követhetővé téve a felhasználók aktivitását. A Politico az Apple térképapplikációinak adatai alapján elemezte a helyzetet, azon belül is az útvonaltervezési kérelmek számából következtettek arra, hogy a korlátozások alól felszabaduló európaiak, ha nem is azonnal, de fokozatosan újra mozgásba lendültek.

Mint írják, az adatok nem mutatnak meredek emelkedést, de az kiderül belőlük, hogy a legtöbb helyen már a feloldások előtt lazult a fegyelem. Ahogy az is, hogy a legsúlyosabban érintett országokban az emberek még mindig inkább maradnak otthon. Svédországban viszont, ahol eleve enyhébb korlátozásokat vezettek csak be, most már a normális 90 százaléka a mobilitás.