30 napig olvasható Albert Camus magyarul most először megjelenő szövege, a Bátorítás a pestisdoktoroknak

irodalom
2020 május 20., 11:55

„A félelem az összes könyv szerint megmételyezi a vért és felforralja a testnedveket. Nagyban befolyásolja tehát azt, hogy a szervezet hogyan fogadja a betegséget, és ahhoz, hogy a test győzzön a fertőzés felett, a léleknek is életerősnek kell lennie” – írja Dunajcsik Mátyás fordításában Albert Camus Bátorítás a pestisdoktoroknak című esszéjében, ami most 30 napig olvasható a Nyugati tér blogon.

Ezt a töredéket, mely magyarul most először olvasható, egy másik szöveggel együtt 1947-ben publikálta az irodalmi Nobel-díjas szerző a Cahiers de La Pléiade című folyóiratban, Jegyzetek A pestishez (Archives de La Peste) címen. Camus nagy valószínűséggel 1941-ben írta, hat évvel A pestis megjelenése előtt, és a regényhez végzett előmunkálatok részét képezi.

A koronavírus terjedésével A pestis világszerte az eladási listák élmezőnyébe ugrott, még annak ellenére is, hogy a szerző saját bevallása szerint a betegséget és a karantén alá vont várost csak metaforaként használta a nácizmusra és az ellenállók elszigeteltségére, magányosságára. Mégis emberek milliói érzik úgy, hogy a regény megérinti őket ma, a koronavírus és más veszélyek által fenyegetett világban is.

A Bátorítás a pestisdoktoroknak – a jogtulajdonos rendelkezése értelmében – teljes terjedelmében csak a Nyugati tér blogon jelenhet meg.