30 napig olvasható Albert Camus magyarul most először megjelenő szövege, a Bátorítás a pestisdoktoroknak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A félelem az összes könyv szerint megmételyezi a vért és felforralja a testnedveket. Nagyban befolyásolja tehát azt, hogy a szervezet hogyan fogadja a betegséget, és ahhoz, hogy a test győzzön a fertőzés felett, a léleknek is életerősnek kell lennie” – írja Dunajcsik Mátyás fordításában Albert Camus Bátorítás a pestisdoktoroknak című esszéjében, ami most 30 napig olvasható a Nyugati tér blogon.

Ezt a töredéket, mely magyarul most először olvasható, egy másik szöveggel együtt 1947-ben publikálta az irodalmi Nobel-díjas szerző a Cahiers de La Pléiade című folyóiratban, Jegyzetek A pestishez (Archives de La Peste) címen. Camus nagy valószínűséggel 1941-ben írta, hat évvel A pestis megjelenése előtt, és a regényhez végzett előmunkálatok részét képezi.

A koronavírus terjedésével A pestis világszerte az eladási listák élmezőnyébe ugrott, még annak ellenére is, hogy a szerző saját bevallása szerint a betegséget és a karantén alá vont várost csak metaforaként használta a nácizmusra és az ellenállók elszigeteltségére, magányosságára. Mégis emberek milliói érzik úgy, hogy a regény megérinti őket ma, a koronavírus és más veszélyek által fenyegetett világban is.

A Bátorítás a pestisdoktoroknak – a jogtulajdonos rendelkezése értelmében – teljes terjedelmében csak a Nyugati tér blogon jelenhet meg.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó