„30 percetek van” - mondta a máltai hadihajó a menekülteknek, miután útba igazította őket Szicília felé

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Túlélők beszámolói szerint máltai felségvizeken fordított Szicília felé egy menekültekkel zsúfolásig megtelt csónakot a Máltai Haderő egyik hajója. A csónakban 101 menedékkérő utazott, és a máltai katonák közeledtével sokan ki is ugrottak, és úszni kezdtek az európai hajó felé. A katonák azonban nem mentették ki őket, üzemanyagot és egy új motort adtak nekik, valamit GPS-koordinátákat Szicília felé. Ezután fegyvert fogtak rájuk, és azt mondták, 30 percük van elhagyni a máltai felségvizeket.

A csónak utasai április 12-én értek partot Szicíliában, az általuk a máltai hajóról készített felvételeket azonban csak most hozta nyilvánosságra a Guardian.

Líbiából Európa felé induló menedékkeresők Szicíliában azt mondták a Guardian tudósítójának, hogy a máltai katonák azt mondták nekik, Málta túl kicsi, ezért nem tudja mindannyiukat befogadni, és hogy a szigeten koronavírusosak az emberek, ezért kockázatos lenne ott menedéket kérni.

A menedékkeresőket segítő Alarm Phone hálózat jelentése szerint az utóbbi hónapokban, főleg 2020 áprilisában többször is hasonlóan jártak el a máltai hatóságok, rendszeresen igazítottak útba csónakokat Olaszország felé, vagy akadályozták meg más módokon, hogy a csónakok Máltán kössenek ki.

Miután a csónak partot ért a szicíliai Pozzallóban, a helyi hatóságok csodálkoztak is, hogy egy ilyen kicsit hajó ilyen kicsi motorral, ennyi emberrel képes volt megtenni a közel 500 kilométeres utat Líbiától Olaszországig, ugyanis a csempészek nagyon ritkán látják el ezeket a csónakokat elegendő üzemanyaggal.

A lélekvesztő utasai azt mondták, már látták is Máltát, mikor a katonai hajó eléjük vágott, és elküldte őket.

A Guardian kérdéseire válaszolva az olasz partiőrség elmondta, hogy a máltaiak nem értesítették őket a csónakról. A máltai hatóságok pedig nem is válaszoltak a lap megkereséseire.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér