Fürjesék szerint továbbra is az a terv, hogy elbontható lesz az atlétikai stadion lelátóinak jelentős része

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hárman maradtak versenyben a budapesti atlétikai stadion építésért  - írtuk tegnap a G7 informácói alapján. A két osztrák vállalat – a Strabag és a Swietelsky helyi leányai – mellett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév Zrt. a szintén kormányközeli Magyar Építő Zrt.-vel is ott van az utolsó körben. A Puskás Arénát is a Záév-Magyar Építő húzta fel, mondjuk úgy, hogy nem esélytelenek most sem. 

A beruházásra eddig is milliárdokat költött az állam, a végső érték pedig valószínűleg 100 milliárd forint fölött lesz, 40 ezres befogadóképességével ugyanis a IX. kerületi Duna-partra tervezett építmény a Puskás Aréna utáni második legnagyobb ilyen stadion lesz az országban. Legalábbis egy ideig, eddig ugyanis arról volt szó, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság után visszabontják. 

Viszont a G7 vette észre, hogy a stadionépítésre kiírt felhívás: az eredeti dokumentumban még úgy szerepelt, hogy a nyertesnek 14 531 ülőhelyes fix és további 22 795 ülőhelyes mobil lelátót kell kialakítania, később ezt módosították, és a most érvényes felhívásban már nincs ilyen megosztás. Az aktuális dokumentum úgy fogalmaz, hogy a feladat egy „40 ezer férőhelyes sportlétesítmény” építése.

Megkérdeztük a Budapest Fejlesztési Központot, hogy ez valóban azt jelenti, hogy mégsem bontják majd vissza a stadiont, és ott marad egy 40 ezres lelátó?

Fürjes Balázsék válasza szerint „a lelátókra vonatkozó műszaki adatok az eredeti ajánlattételi felhíváshoz képest nem változtak: a létesítmény alapállapotban 14.531 fix nézőhellyel rendelkezik, amely mobil lelátókkal további 22 795 férőhellyel bővíthető

A félreértésre az adhat okot, hogy a kivitelezésért felelő Beruházási Ügynökség a 2023-as atlétikai vb-re építteti meg a Központot, azaz a bővített – kerekítve 40 ezres férőhelyet adja meg egyes dokumentumokban. Ugyanakkor az ajánlattételi felhívás azt is tartalmazza, hogy a világbajnokság lezajlása után a mobil lelátók és az ideiglenes vizesblokkok, büfék visszabontása is a nyertes kivitelező feladata”.

A Nemzeti Atlétikai Központ tervezési és előkészítő építtetői feladatait a Budapest Fejlesztési Központ végezte, a létesítmény építtetője a Beruházási Ügynökség (BMSK). 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó