Június 2-án újra kinyitnak az iskolák, de alapvetően marad a digitális tanrend

oktatás
2020 május 20., 16:18

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a kormány Facebook-oldalán jelentette be, hogy vidéken az óvodák és bölcsődék május 25-étől, Budapesten pedig június 2-ától állnak vissza a rendes működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, és a nyár folyamán egy intézmény maximum két hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell.

Az iskolákban viszont marad a digitális tanrend és a tanévet sem hosszabbítják meg, az továbbra is június 15-égi tart. Viszont június 2-ától engedélyezik a tanárok, illetve a diákok találkozóját, hogy kiscsoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítéseket tarthassanak.

Megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is június 2-ától: nemcsak a kijelölt intézményekben, hanem minden intézményben meg kell szervezni a felügyeletet, és ezt június 26-ig fenn is kell tartani.

Az államtitkár azt kéri az iskoláktól, hogy június 2. és 15. között felzárkóztató foglalkozásokat szervezzenek, míg 15-e után a jövő évi tanévre készüljenek már fel. Nyáron napközis táborokat lehet szervezni, a nyári táborok sorsáról viszont csak a jövő hétre várható kormányzati döntés.

A kormány azt kéri, hogy ne szervezzenek tömeges ballagásokat és tanévzárókat, de átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár osztályszinten, de lehet szervezni valamilyen programot.