Ma éjfélkor lejár az SZJA-bevallás határideje

2020 május 20., szerda 8:47

Szerda éjfél a személyijövedelemadó-bevallás leadásának határideje. Aki nem egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfás magánszemély, annak csak az adóhivatal (NAV) által készített bevallási tervezetet kell átnéznie, ha szükséges, módosítania, majd jóváhagynia a digitális térben, ügyfélkapun keresztül, és már készen is van.

Ha ezt is elfelejted megcsinálni, akkor sincs igazán baj: ebben az esetben május 20. után automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezet.

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók számára készített bevallási tervezet viszont nem válik automatikusan bevallássá. Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. 

Ha ezt nem teszed meg határidőre, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmedet, hogy pótold a hiányt.

Az adóbevallással párhuzamosan az adózók dönthetnek arról is, milyen vallási közösségeknek és civil szervezeteknek ajánlják fel adójuk 1+1 százalékát. Az adjukossze.hu-n kényelmesen böngészhető a felajánlásokat váró civilek, és az általuk képviselt ügyek listája. (MTI)