Megbírságolták a román államfőt, amiért magyarozva bírálta a román szociáldemokrata pártot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ötezer lej büntetést rótt ki az az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) Klaus Johannis román államelnökre a „Jó napot kívánok, PSD!” kezdetű beszéde miatt - írja a Transindex.ro.

Ez volt az a televízióban közvetített beszéd, amiben Johannis azzal vádolta a parlamentben a legnagyobb frakciót képviselő Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak".

Johannis magyarul köszöntötte a PSD elnökét, majd feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megegyezésért cserébe? 

A CNCD most azzal az indokkal szankcionálta Johannis szavait, hogy azok „diszkriminatívak és megsértik az etnikai/nemzetiségi hovatartozáshoz kapcsolódó méltóság jogát”.

Johannis április 29-én elhangzott beszédén hetekig pörögtek a magyar kormánypárt politikusai is, Bajkai István fideszes képviselő az ügy kapcsán nevezte Európa legüldözöttebb nemzetiségének a határon túli magyar kisebbséget.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó