Orbán irodájának falára vetítette a Greenpeace: „A természet soha nem bocsát meg”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

 „A természet soha nem bocsát meg." Ferenc pápa Föld Napján elhangzott mondatát vetítette a budai várban álló Karmelita-kolostor, Orbán Viktor miniszterelnök hivatala falára a Greenpeace kedd este.

Fotó: Greenpeace

Az akciót tiltakozásnak szánták a kormány tegnapi döntése ellen, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját, néhány nappal korábban törvényjavaslatát.

„A kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá” - kommentálja a szervezet közleményében a javaslat visszavonásának hírét.

Egyúttal közlik, a biológiai sokféleség világnapjához és a magyar természet napjához közeledve azt várják a magyar kormánytól:

  • állítsa végre vissza Magyarországon a környezet- és természetvédelmi minisztériumot,
  • biztosítsa független természetvédelmi hatóságokkal  hazánk természeti értékeinek megóvását,
  • és legyen első az utolsókból: csatlakozzon a klíma és élővilág megőrzéséért fellépő európai államokhoz.

Az egyszer használatos műanyagok betiltása 2021-től egy erről szóló európai uniós előírás magyar jogrendbe ültetése lett volna. Az Unió ugyanis 2021-től szintén tiltani fogja a könnyen helyettesíthető, egyszer használatos műanyagtermékek, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák használatát.

Hogy a kormány pontosan miért vonta vissza a javaslatot, az nem derült ki, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes erről írt, Kövér László házelnöknek címzett levelében ugyanis nem szerepel indoklás, csak maga a visszavonás ténye.

Hogy a döntés mögött a Brüsszel elleni szabadságharc bújik meg, arra Gulyás Gergely múlt heti kormányinfón elhangzott megjegyzése utalhat. A miniszter akkor a javaslatot uniós kényszernek nevezte, és azt mondta, nem feltétlenül a jószándék miatt terjesztették be, hanem mert az EU ezt írja elő. Igaz, Gulyás megjegyezte, hogy a dolog mögött valóban állnak fontos környezetvédelmi szempontok, ezért is támogatja azt a kormány. Aztán a kormány kihátrált a javaslat mögül.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó