Visszavonta a kormány a saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében visszavonta azt a törvényjavaslatot, amivel az egyszer használatos műanyagtermékeket tiltotta volna be a kormány.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát - emlékeztet a hvg.hu.

A kormányzati javaslat összhangban állt az EU előírásaival is, az Unió ugyanis 2021-től szintén tiltani fogja a könnyen helyettesíthető, egyszer használatos műanyagtermékek, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák használatát.

Magyarországon ezek mellett az ITM javaslata szerint a boltokban a péksütemények, zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor használt zacskókra vonatkozott volna a tiltás.

Hogy a kormány pontosan miért vonta vissza a javaslatot, az nem derült ki, Semjén erről írt, Kövér László házelnöknek címzett levelében ugyanis nem szerepel indoklás, csak maga a visszavonás ténye.

Hogy a kormánynak olyan nagyon nem tetszik ez a javaslat, már a múlt heti kormányinfón is kiderült, mikor Gulyás Gergely az egészet uniós kényszernek nevezte, és azt mondta, nem feltétlenül a jószándék miatt terjesztették be, hanem mert az EU ezt írja elő. Igaz, Gulyás megjegyezte, hogy a dolog mögött valóban állnak fontos környezetvédelmi szempontok, ezért is támogatja azt a kormány. Ezt azonban a múlt héten mondta, azóta pedig a kormány kihátrált a javaslat mögül.

Schmuck Erzsébet, a javaslatot tárgyaló parlamenti bizottság LMP-s elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér