A lengyel államügyészség nyomozócsoportot alakít egy pedofilbotrány felülvizsgálatára

külföld
2020 május 21., 12:22

A lengyel államügyészség nyomozócsoportot hoz létre pedofil-esetek felülvizsgálatára - közölte csütörtökön a lengyel igazságügyi tárca, miután a köztelevízió dokumentumfilmet mutatott be arról, milyen szerepük van lengyel hírességeknek a kiskorúak ellen elkövetett erőszakban Balti-tenger partján működő klubokban.

link Forrás

A Semmi baj című, szerda este sugárzott filmben Sylwester Latkowski rendező a balti-tengerparti városokban 2005-2015 között kiskorú lányokat zaklató és megerőszakoló Krystian W. esetét mutatja be, a férfit éveken át védő kapcsolatrendszerrel együtt, írja az MTI. A rendező szerint a klubokban megforduló közismert személyiségek, köztük televíziós sztárok is tudtak az ott működő pedofilhálózatról, és védték többek között a Sopot városában máig üzemelő egyik bár tulajdonosát, amikor vállalkozását Krystian W. miatt bezárás fenyegette.

Krystian W. hároméves börtönbüntetését tölti egy 2015-ben elindított bűnügyi eljárásban után kiszabott ítélet miatt. Latkowski szerint a vizsgálat csak részben derített fényt a férfi tetteire.

A filmvetítés után Michal Wójcik igazságügyi miniszterhelyettes közölte: Zbigniew Ziobro tárcavezető kezdeményezésére az államügyészség egy külön nyomozócsoportot alakít a dokumentumban bemutatott, eddig nem vizsgált tények tisztázására.

Vizsgálni fogják azt is, amit Latkowski a bemutatót követő tévévitában mondott - ígérte Wójcik. A rendező ugyanis néhány közismert lengyel személyiséget említett, akik szerinte a tengerparti és a varsói pedofilhálózatokkal vannak kapcsolatban.

link Forrás

Latkowski filmje előtt, szombaton mutatták be a YouTube-on Tomasz és Marek Sekielski új dokumentumfilmjét is, ami a katolikus papok által elkövetett pedofil tettek eltussolásáról szól. Ők rendezték a nagy vihart kavart, 2019-es Ne mondd el senkinek című filmet is, amiben rejtett kamerás felvételeken szembesítették a pedofil papokat áldozataikkal.

Akkor Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette a pedofília eseteit vizsgáló különbizottság megalakítását. Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön közölte: a bizottság összetételét hamarosan ismertetik, a testületben az államfő, a kormányfő és a parlament is képviselteti magát. „A bizottság tevékenysége hatalmas érdekeket sért, és nagyon nehéz ügyeket mozgat majd meg” - mondta.

A bizottságot a tavaly nyáron elfogadott, a pedofília büntetését szigorító törvénymódosítás alapján állítják fel. A jogszabály szerint a pedofil bűntettekért csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, az ilyen bűncselekmény nem évül el, és a jövőben 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani börtönnel is sújtható. (MTI)