A túlárazva vett lélegeztetőgépek miatt leváltották és őrizetbe vették a bolíviai egészségügyi minisztert

Eltávolították posztjáról Marcelo Navajas bolíviai egészségügyi minisztert, miután kiderült, hogy az ország feltehetően jócskán túlárazva vásárolt lélegeztetőgépeket. A politikust őrizetbe is vették a rendőrök.

Bolívia a spanyol GPA Innova nevű cégtől vásárolt 170 darab lélegeztetőgépet. Darabját 27 683 dollárért, miközben azok ára 7 194 dollár. Ráadásul orvosok szerint az intenzív kezelésben használhatatlanok. 

A vásárláshoz Bolívia májusban hitelt vett fel az Amerika-közi Fejlesztési Banktól. Az ügyészség tájékoztatása szerint az egészségügyi tárca négy munkatársát vették őrizetbe, és további tisztviselők ellen várható vizsgálat korrupció gyanújával. A Bank 2 tanácsadóját is letartóztatták, akik jóvá hagyták az üzletet. 

Elrendelem a törvény teljes szigorát azokkal szemben, akik akárcsak egy fillért is zsebre tettek, hogy börtönbe kerüljenek, és minden korrupciós pénz visszakerüljön az államkasszába" - szögezte le az üggyel kapcsolatban Jeanine Anez, az ország ideiglenes államfője, aki Evo Morales megbuktatása és elmenekülése után vette át Bolívia irányítását. Anez egy tévéinterjúban alapos vizsgálatot sürgetett, hangsúlyozva: "nem számít, hogy ki bukik bele" az ügybe. (MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.