Áll a bál a Jobbik-frakcióban: Varga-Dammot kizárnák, Sneider nem enged

POLITIKA
2020 május 21., 18:54

Hiába szólította fel mandátuma visszaadására a pártvezetés Varga-Damm Andreát, a képviselőnő úgy döntött, marad. A Jobbik vezetése azután veszett össze az országgyűlési képviselővel, hogy javaslatára megszavazta az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt. Szerda este ultimátumot kapott, ha 24 óra alatt nem mond le, akkor kezdeményezik kizárását a frakcióból. Varga-Damm Facebook-bejegyzésben válaszolt, és kijelentette: nem követett el hibát.

„A keddi szavazási napon 21 javaslatról szavaztunk, amelyből 6 volt a nekem kiosztott téma. Négy javaslatnál nemet ajánlottam a frakciónak, kettőnél igent. Ezen a szavazási napon a Jobbik frakció négy alkalommal szavazott együtt a kormánypártokkal a frakcióvezetés döntése alapján”

írta posztjában. A döntését, hogy nem engedelmeskedik, azután hozta, hogy 1200 Jobbik-tagtól kapott a folytatásra bíztató üzenetet. Bejelentésére a Jobbik elnöksége közleményben reagált, eképpen:

„A Jobbik számára a választó szövetséges, akit nem lehet megalázni. Főleg nem egy országgyűlési képviselőnek. Aki ilyet tesz, azzal nem kívánunk közösséget vállalni.”

A frakcióban nem ez az egyetlen botrány: hétfőn jelentette be a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Csütörtök délután Sneider közölte:

nem mond le.

Hozzátette: reméli, hogy „a frakció elnöksége nem süllyed arra a szintre, hogy a házelnökkel kezdjen el kooperálni” eltávolítása érdekében. Kijelentette: „ha a frakció ki is zár soraiból, akkor sem lépek ki a pártból. Ezért a pártért, ezért a közösségért én már rengeteget dolgoztam, rengeteg áldozatot hoztam, rengeteg jogos és jogtalan támadást elviseltem”.