Három hurrikán erejével csapott le a szuperciklon, 24-en meghaltak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Sosem láttunk, hallottunk ilyesmit. Beleremegett a ház, az ablakok, a fák lángra kaptak odakint, vagy kidőltek. Azt hittük, meg fogunk halni.” 

Lecsapott a vihar Kelet-IndiáraFotó: STR/NurPhoto via AFP

Egy kolkatai (kalkuttai) taxisofőr írta le így az Amphan szuperciklon pusztítását, amely csütörtöki jelentések szerint 24 ember halálát okozta Indiában és Bangladesben. A vihar három hurrikán erősségével, 170 kilométer per órás széllökésekkel csapott le a félsziget sűrűn lakott, keleti partvidékére. 

Fotó: STR/NurPhoto via AFP

„Három válsággal szembesülünk: a koronavírussal, a hazatérő vendégmunkások tömegével és most a ciklonnal” - mondta Mamata Banerdzsi, az indiai Nyugat-Bengália állam vezető minisztere.

Nyugat-Bengáliában is pusztított az AmphanFotó: DIBYANGSHU SARKAR/AFP

Több várost elöntött a tenger, az AP beszámolója szerint a szél lekapta egy kolkatai iskola tetejét, több száz éves épületeket rongált meg, és a város jelentős részében áramszünetet okozott. Bangladesben legalább egymillió ember maradt áram nélkül, és a vihar a Szundarbansz vidékén élő közösségeket is teljesen elvágta a szárazföldtől. 

Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!