Nincs Facebook-profilja az új Facebook-bizottság magyar tagjának

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nincs Facebook-profilja, és nem is tervezi, hogy legyen - válaszolta a Népszava kérdésére Sajó András, aki nemrég bekerült abba a testületbe, ami a Facebook-működését ellenőrzi majd szólásszabadság-szempontból. A Facebook-bíróságot mi is bemutattuk, a 40 fős testület magyar tagja pedig a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírája, a CEU egyetemi tanára. Ehhez a testülethez lehet majd fordulni például letiltott posztok ügyében, ami bizonyára kényes viták sorát hozza majd el.

„Ha valaki például azt követeli, hogy sortűzzel fogadják a határátlépőket, ezzel azt állítja, hogy másokban kárt lehet tenni. Ez helytelen kijelentés és az állítás helytelenségét, például az embertelenségre hivatkozva, el lehet magyarázni” - mondja Sajó. „Ha valaki csak arról ír egy sajátos politikai környezetben, hogy minden baj okozói a bevándorlók, az már nehéz eset. Ha azonban ez a kijelentés az adott körülmények közt azzal jár, hogy másnap emberek kerülnek veszélybe, akkor továbbra is egyértelmű a döntés.”

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha a Facebook bele akarna szólni a munkájukba, azt feleli: „bármilyen nyomásgyakorlás esetén a legtöbben, de jó eséllyel az egész testület lemondana, ami a Facebooknak aligha lenne érdeke a nyilvánosság előtt”.

Sajó a Népszavának elmondta, meglepné, ha valaha is beszélne Mark Zuckerberggel. Ha pedig a CEU-t érintő bejegyzés kerülne a testület elé, szerinte teljesen egyértelmű helyzet: „elfogultságot kell jelentenem és nem vehetek részt az eset vizsgálatában”. (Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó