A koronavírus fertőzöttek 14 százaléka egészségügyi dolgozó

járvány
2020 május 22., 10:29

Megosztott néhány olyan adatot Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs „tájékoztatóján”, ami a napi jelentésekben nem szokott szerepelni.

Ezek szerint a járvány kezdete óta 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal. Ez az összes eddigi beteg 14 százaléka.

254 egészségügyi dolgozó jelenleg is fertőzött. Ez az aktív esetek 16 százaléka.

266 egészségügyi dolgozó gyógyult meg, 1 hunyt el.

Kiderült az is, hogy hány, 14 év alatti gyerek fertőzödött meg eddig. Összesen 49, ez az eddigi összes fertőzött 1,3 százaléka. (A teljes népesség 14,5 százaléka gyerek, vagyis a gyerekeket tényleg kevésbé fertőzi meg a vírus.)

Korcsoportonkénti bontásban:

  • 0-1 éves: 4 fertőzőtt
  • 1-2 éves: 8 fertőzőtt
  • 3-5 éves: 7 fertőzőtt
  • 6-9 éves: 9 fertőzőtt
  • 10-14 éves: 21 fertőzőtt

Müller Cecília választ adott arra az egyre gyakoribb statisztikai különlegességre is, hogy megyénként csökkeni tud az összes eddigi fertőzött száma. Mára például 49 helyett már csak 38 volt az összes eddigi fertőzött száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Borsodban is 3-mal csökkent a szám, ami elvileg nem csökkenhet.

A tisztifőorvos szerint adattisztítás történt, mert kiderült, hogy a fertőzöttek ugyan lakcím szerint ezekhez a megyékhez tartoznak, de valójában már tartósan máshol élnek. Így aztán 10 fertőzött Szabolcs helyett már Budapesten szerepel a statisztikában, 3 borsodi szintén már a fővárosi számokban látható mától. Róluk azt mondta Müller Cecília, hogy jellemzően egészségügyi dolgozók, akik Budapesten dolgoznak és itt is élnek. Egy szabolcsi pedig Zala megyéhez tartozik már.

Ez alaposan megkavarja a számokat, mert pusztán a koronavirus.gov.hu térképe alapján Budapesten hirtelen 28-cal több beteg lett, Szabolcsban és Borsodban pedig csökkent a szám. Müller Cecília tájékoztatása szerint valójában 15 új beteget találtak Budapesten (az összes igazolt új beteg 41 százaléka), 10-et Pest megyében, 8-at Komárom-Esztergomban, 2 Fejérben, 1-1-et Zalában és Nógrádban az elmúlt 24 órában.

Kérdésre a tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a magánlaboratóriumok is kötelesek jelenteni a Népegészségügyi Központnak, ha fertőzött beteget találtak.