Az ENSZ szívesen segít a magyar kormánynak, hogy „tisztességes módon biztosítani tudja a menedékkérők belépését az országba”

politika
2020 május 22., 10:29

Az ENSZ menekültügyi szervezete üdvözli Magyarország döntését, amellyel kiengedte az ország határán lévő két tranzit zónából az ott fogva tartott menedékkérőket, és az ország belsejében működő hagyományos befogadó állomásokra szállította át őket - olvasható közleményükben.

„Ez egy lehetőség Magyarország számára, hogy a menekültügyi rendszerét összhangba hozza a nemzetközi és az európai uniós joggal”

– reagált a tegnapi bejelentésre Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviselője.

Mielőtt a magyarországi tranzitzónákból kiengedték az embereket, közel 300 menedékkérőt tartottak ott fogva, köztük számtalan gyermeket. Sokan már több mint egy éve voltak ott őrizetben, néhányan pedig pár hét híján egyenesen két esztendeje - idézi fel az előzményeket a menekültügyi szervezet. Az ő kiszabadulásukat óriási sikernek tartó Helsinki Bizottság társelnöke ugyanakkor interjúnkban arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, hol lehet akkor beadni a menedékjog iránti kérelmet, ha a tranzitzónák megszűntek.

Az UNHCR figyelemfelhívó plakátja a Keletinél 2016-ban, a menekültek világnapján
photo_camera Az UNHCR figyelemfelhívó plakátja a Keletinél 2016-ban, a menekültek világnapján Fotó: Mehmet Yilmaz/Anadolu Agency via AFP

Az UNHCR felszólítja a magyar kormányt, hogy biztosítsa a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő emberek belépését az ország területére és hozzáférését Magyarországon a menekültügyi eljáráshoz, ugyanis menedékjogot kérni alapvető emberi jog, amelyet a nemzetközi jog szavatol, beleértve az 1951. évi Menekültügyi Egyezményt. „Senkit sem érhet büntetés vagy szankció azért, hogy él ezzel a jogával, még abban az esetben sem, ha szabálytalan úton érkezett egy országba.”

Az UNHCR következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy minden egyes államnak törvényadta joga a határainak ellenőrzése

- írják, ám a nemzetközi jog értelmében az államoknak

az is a kötelességük, hogy védelmet nyújtsanak azoknak, akik menedékjogot kérnek, azaz beengedjék őket az országba, és biztonságos körülmények közé befogadják őket.

„Az UNHCR kész segíteni Magyarországot abban, hogy felelős és hatékony, egyben tisztességes módon biztosítani tudja a menedékkérők belépést az országba és a hozzáférésüket a menekültügyi eljáráshoz” – mondta Montserrat Feixas Vihé regionális vezető.

Nos, ha komolyan gondolja, akkor velük kellene majd elbeszélgetnie:

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA