A kormány megszünteti a tranzitzónákat

POLITIKA
2020 május 21., 08:59

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte, hogy a szerdai – főleg EU-s ügyekkel foglalkozó – kormányülésen több döntés is született.

A járványügyi védekezés hatékony volt, az első fázisa sikerrel zárult, és ennek a legnagyobb eredménye, hogy egyelőre nem terjedt el tömegesen a vírus – mondta. A védekezés 71. napján 1659-re csökkent a fertőzöttek száma, hárman elhunytak. Az egyensúly törékeny, de úgy tűnik, a fertőzöttek száma csökkent.

Gulyás szerint a magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt, hogy ezt alátámassza, elmondta, a védekezés mely napjain hoztak szigorító intézkedéseket, és ehhez képest az olaszok mennyivel később.

Az operatív törzs fennmarad, az egészségügyben fenntartják a járványügyi készültséget. A veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetéséről jövő kedden nyújt be törvényt a kormány, de erről majd a Parlament dönt.

A kormány foglalkozott az Európai Unió Bíróságának a tranzitzónával kapcsolatban meghozott ítéletével: nem értenek vele egyet, de betartják, ezért Magyarország a tranzitzónákat megszünteti. Aki idegenrendészeti őrizetben volt eddig, az abban is marad, aki nem, az kb. 280 ember, őket befogadóállomásra viszik – mondta Gulyás, aki szerint aki Magyarországra menekültként akar bejönni, azt Magyarország nem EU-s külképviseletein teheti meg.

Gulyás a gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta, a legfrissebb adatok szerint álláskeresési járadékban 101 447-en, foglalkozást helyettesítő támogatásban 71 235-en részesülnek. A közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel nőtték, egyelőre 5000-rel többen dolgoznak így. Az állami bértámogatás első eredményei, hogy eddig 106 ezer munkavállalókra nyújtották be a kérelmet, ők 99 százalékban meg fogják ezt kapni. Kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozóknak 9003 kérelem érkezett. Beruházásösztönzési támogatásért 96 ezer munkahelyre vállaltak garanciát a cégek. Gulyás szerint több mint 200 ezer munkahelyet sikerült így megőrizni.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslat visszavonását azzal indokolta, hogy a munkahelyek megőrzése most fontosabb.

Arról is beszélt, hogy az EU 7 éves költségvetése 1100 milliárd euró, amihez egy francia javaslat 500 milliárdot tenne hozzá. Gulyás azt mondta, a V4-eknek az a legfontosabb, hogy ezen nyerjenek, úgyhogy a támogatásnál a rászorultság legyen az egyik fontos faktor. A V4-ek június 8-án Brnóban üléseznek majd a témában.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy vidéken május 25-től, a fővárosban június 2-tól fogadni kell a gyerekeket az óvodákban és bölcsődékben. Június 15-ig marad a digitális oktatás, de június 2-tól engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat az iskolákban. Ballagás és tanévzáró ne legyen a hagyományos módon, tarthatnak, csak sokkal kisebb létszámban. Június 16-tól gyermek- és ifjúsági táborok megtarthatók.

Gulyás közölte, hogy a munkáltatókra bízzák, hogy folytatják-e a távmunkát, vagy kötelezővé teszik a bejárást, ahogy eddig is. Távmunkát illetően Magyarország eddig le volt maradva, a kormány reméli, hogy ez most javul.

A kormány óvatos, megfontolt határnyitásra készen áll, erről az operatív törzs ad majd tájékoztatást – mondta Gulyás.

A kormány úgy döntött, hogy a parkolás továbbra is legyen ingyenes, amíg a veszélyhelyzet fennáll, addig így lesz.

Gulyás reméli, jönnek majd bocsánatkérések a diktatúrázásért, az Európai Bizottság véleménye és a kormány szándéka is bizonyítja, hogy semmilyen alapja nem volt az alattomos kampánynak.

Kásler Miklós szerint át kell gondolni az egészségügyi struktúra átalakítását. Gulyás azt mondta, egy ilyen válság után ez indokolt is.

A Pesti úti idősotthon ügyében folyamatban van a fővárosi kormányhivatalnál egy eljárás, és miután Karácsony Gergely elfogultság miatt a kizárásukat kérte, az Emminek kell döntenie erről. 1 milliós bírságot kértek az intézményre, erről dönt majd az Emmi.

Az mfor.hu azt kérdezte, miért csúszik a 2021-es költségvetés, Gulyás elmondta, hogy egy hetet csúsztak, jövő kedden nyújtják be. A Pénzügyminisztérium továbbra is 3 százalékos recessziót jósol.

A kórházparancsnoki rendszer addig fog maradni, amíg a járványveszély fennáll – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre elmagyarázta, hogy a rendkívüli jogrend végeztével megszűnnek az addig meghozott, érvényben lévő rendeletek, ezeket a Parlamentnek kell törvénybe foglalnia azokban az esetekben, ahol indokolt.

Gulyás elmondta, hogy még rendezvénytilalom van. Egy biztos: augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvény nem tartható. Erre a kormány szerint azért volt szükség, hogy a fesztiválok tudjanak ezzel számolni, mert más lenne a polgárjogi helyzet, ha végül mégsem tudnák megtartani.

A – járványveszély idején egyes részleteiben 10 évre titkosított – Budapest–Belgrád-vasútvonal-projektről azt mondta Gulyás, hogy erről régen döntöttek, azt pedig könnyű belátni, hogy munkahelyeket teremt, így összefüggésben áll a válság leküzdésével.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni az augusztus 20-i tűzijáték, azt mondta, ha úgy döntenek, lesz ilyen, majd közlik. Szerinte a lehető legjobb döntés megtartani, ha van rá lehetőség.

A Magyar Hang kérdésére Gulyás közölte, hogy az egyetemek 56 noninvazív eszköz mellett 140, invazív lélegeztetésre is alkalmas lélegeztetőgépet kaptak.

Gulyás a Hír Tv kérdésére azt mondta, hogy nem tudja, hogy vannak-e olyanok, akik az önmagukat roma polgárjogi aktivisták jelentős részénél többet ártottak volna az elmúlt évtizedekben a magyarországi cigányságnak. A kormány az iskolarendőrség megerősítésével foglalkozik, mert a jelenleginél súlyosabb szankciók is kellhetnek iskolákban, ha egyszer olyan helyekről is elviszik más iskolákba a gyerekeiket nem romák, ahol a roma tanulók kisebbségben vannak.

Az RTL Híradó arról érdeklődött, hogy az Európai Bizottság országjelentése szerint magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve sokkal szűkmarkúbb más EU-s tagországokénál. Gulyás szerint sok pozitív megállapítás volt a jelentésben, például hogy az EU-s átlagnál a magyar munkanélküliség lényegesen alacsonyabb az átlagnál, ráadásul az anyag nem tárgyalja, hogy 3700 milliárdot hagytak az embereknél a hiteltörlesztés felfüggesztésével.

Gulyás kérdésre elmondta azt is, hogy a kormány még nem döntött, de elvi szándéknyilatkozat született egy pécsi stadion építéséről.