Gulyás: Azért nem tiltják még be az egyszer használatos műanyagokat, mert a munkahelyek megőrzése fontosabb

környezetvédelem
2020 május 21., 07:53

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatról és annak visszavonásáról is.

Az egyszer használatos műanyagok betiltása 2021-től egy erről szóló EU-s előírás magyar jogrendbe ültetése lett volna. Az EU ugyanis 2021-től szintén tiltani fogja a könnyen helyettesíthető, egyszer használatos műanyagtermékek, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák használatát. Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettesnek a visszavonásról szóló, Kövér László házelnöknek írt levelében nem szerepelt indoklás. A Greenpeace válaszul Orbán irodájának falára vetítette, hogy: „A természet soha nem bocsát meg”.

Gulyás elismerte, hogy a tévedésekre azzal, hogy benyújtottak egy törvényjavaslatot, majd visszavonták – ami erre a kormányra nem jellemző –, alapot adtak.

Azt mondta, a kormány szándéka nem változott azzal kapcsolatban, hogy az egyszer használatos műanyagokat be kell majd tiltani, hiszen egy EU-s kötelezettség teljesítéséről van szó, de a jelenlegi járványhelyzetben a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, és ezért a munkahelyek megőrzésére garanciákat kell kapniuk azelőtt, hogy az Országgyűlés ezt elfogadná. Ráadásul az EU július 1-ig ad részletes tájékoztatást a tagállamoknak, ezt megvárnák, és remélik, ezután az érintett cégekkel egyeztetve garanciákat tudnak adni a munkahelyek megőrzésére – mondta.