Fehér grizzlyt láttak Kanadában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Sziklás-hegység kanadai részének egyik elhagyatottabb útszakaszán haladt Cara Clarkson és családja, amikor belefutottak egy különleges jelenségbe: egy élelem után kutató fehér grizzly medvébe. 

Fotó: Parks Canada

A család le is fotózta a medvét, amely feltehetően a testvérével volt, és akinek jóval sötétebb a színe. A grizzlyk színe elég eltérő lehet, a világosabb szürkétől a sötétebb barnáig fordulnak elő példányok, de a fehér rendkívül ritkának számít. Kutatók szerint a fehér szőrmét nem albinizmus okozza, hanem egy recesszív gén jelenléte. 

Kanadában fel szoktak még bukkanni az erdőkben az úgynevezett Kermode-baribál medvék, akik ugyan szintén fehérek, de nem a grizzlyk, hanem a fekete medvék egyik alfajai. 

A Parks Canada ökológusa, Seth Cherry a Guardian újságírójának mondta el, hogy a megfigyelt medve egy nagyon ritka példány, ő maga még soha nem látott ilyesmit élőben. A helyi vadőrök már 2017 óta tudnak a fehér grizzlyről, de a létezését nem verték nagy dobra, csak most, Clarkson mobiltelefonnal készített felvételeinek hatására kapta fel a medve hírét a kanadai sajtó. 

Természetvédők meg is jegyezték, hogy ez nem feltétlen jó hír: az ilyen különleges állatok után azonnal megindul a vadászat, ha nem is feltétlen puskával, de például sok természetfotós akarhatja most megörökíteni a fehér grizzlyt, ami alaposan felforgathatja az amúgy elég nagy területen barangoló állat életét. 

A nemzeti park őrei most abban bíznak, hogy a hó olvadása miatt a medvék hamarosan azt fogják tenni, amint minden évben ilyenkor, és a feljebb költöznek a hegyekben, ahol jóval kisebb az esélye annak, hogy emberekkel találkozzanak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér