Fehér grizzlyt láttak Kanadában

ÁLLAT
2020 május 22., 14:57

A Sziklás-hegység kanadai részének egyik elhagyatottabb útszakaszán haladt Cara Clarkson és családja, amikor belefutottak egy különleges jelenségbe: egy élelem után kutató fehér grizzly medvébe.

photo_camera Fotó: Parks Canada

A család le is fotózta a medvét, amely feltehetően a testvérével volt, és akinek jóval sötétebb a színe. A grizzlyk színe elég eltérő lehet, a világosabb szürkétől a sötétebb barnáig fordulnak elő példányok, de a fehér rendkívül ritkának számít. Kutatók szerint a fehér szőrmét nem albinizmus okozza, hanem egy recesszív gén jelenléte.

Kanadában fel szoktak még bukkanni az erdőkben az úgynevezett Kermode-baribál medvék, akik ugyan szintén fehérek, de nem a grizzlyk, hanem a fekete medvék egyik alfajai.

A Parks Canada ökológusa, Seth Cherry a Guardian újságírójának mondta el, hogy a megfigyelt medve egy nagyon ritka példány, ő maga még soha nem látott ilyesmit élőben. A helyi vadőrök már 2017 óta tudnak a fehér grizzlyről, de a létezését nem verték nagy dobra, csak most, Clarkson mobiltelefonnal készített felvételeinek hatására kapta fel a medve hírét a kanadai sajtó.

Természetvédők meg is jegyezték, hogy ez nem feltétlen jó hír: az ilyen különleges állatok után azonnal megindul a vadászat, ha nem is feltétlen puskával, de például sok természetfotós akarhatja most megörökíteni a fehér grizzlyt, ami alaposan felforgathatja az amúgy elég nagy területen barangoló állat életét.

A nemzeti park őrei most abban bíznak, hogy a hó olvadása miatt a medvék hamarosan azt fogják tenni, amint minden évben ilyenkor, és a feljebb költöznek a hegyekben, ahol jóval kisebb az esélye annak, hogy emberekkel találkozzanak.