Feljelenti Bencsik Jánost a náluk forgatott videó miatt a Jahn Ferenc Kórház

Egészségügy
2020 május 22., 06:56

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a fennálló veszélyhelyzetben tett valótlan tényállításokra tekintettel feljelentést tesz a Bencsik János független országgyűlési képviselő által közzétett videó ügyében - áll az intézmény tegnapi közleményében.

A Jobbik frakciójából tavaly kivált politikus múlt csütörtökön tett közzé egy videót, amely azt hivatott bemutatni, „milyen egészségügyi felhasználásra alkalmatlan védőeszközöket rejtenek a kínai feliratú dobozok” - írta Bencsik, aki szerint „az eredmény túlzás nélkül sokkoló.”

A képviselő hangsúlyozta, hogy a videóval nem célja rossz színben feltüntetni a Jahn Ferenc Kórházat, „nem őket, hanem a kormányt terheli a felelősség azért, hogy a helyzet idáig fajult.”

link Forrás

A kórház első reakciója még kategorikusan visszautasította, hogy a videóban megszólaló ápoló valóban az ő dolgozójuk lenne, a második közlemény viszont már lebegteti a kérdést, „állítólagosan” munkatársról beszél.

Azt írják, hogy „részletes belső vizsgálatot” folytattak le, az érintett osztályok főnővérei/főápolói pedig írásbeli nyilatkozatot tettek róla, hogy a feladatok ellátásához szükséges minőségű és mennyiségű védőfelszereléseket a kórház maradéktalanul és folyamatosan biztosította. A kórház szerint Bencsik videójában „a közvéleményt megtévesztve, nem a dolgozóink által – a szakmai előírásoknak megfelelő – ténylegesen használt védőeszközöket, hanem más célra alkalmazott egyszerű látogatói védőköpenyt mutatnak be és állítanak be úgy, mintha a járvány elleni védekezésben csak ezeket alkalmaznánk. Ezt meghaladóan a sebészi maszkok, az FFP maszkok, továbbá a gumikesztyűk és a védőszemüvegek nem megfelelő minőségével és használatával kapcsolatosan tesznek valótlan, minden hozzáértést és szakmai alapot nélkülöző kijelentéseket.”

Részlet a videóból
photo_camera Részlet a videóból

Azt nem részletezik, hogy a kínai eszközökről tett állítások melyike és miért valótlan, de hangsúlyozzák, hogy a fenntartó által rendelkezésre bocsátott védőfelszereléseken túlmenően 68,4 millió forint értékben rendeltek védőeszközöket, a kórházparancsnok pedig példaértékűnek minősítette az ezekkel való gazdálkodást.

A kórház elemezte a biztonsági kamerák felvételeit is, amelyek szerintük „egyértelműen bizonyítják, hogy

Bencsik János képviselő úr a kórházunk területére a járványügyi szabályokat és az általános látogatási tilalmat megszegve, a biztonsági és egészségügyi ellenőrzést tudatosan kikerülve, bujkálva jutott be,

két további személy társaságában, akik nem a mi dolgozóink. Ezzel kockáztatták a kórház betegeinek és dolgozóinak egészségét, és még ráadásul a sajátjukat is.”

Bencsik korábban azt írta, hogy kész feljelenteni magát rémhírterjesztés miatt, pontosabban megírta a feljelentést maga ellen, és felszólította az általa fideszesnek titulált Ralovich Zsolt főigazgatót, hogy írja alá. A kórház közleménye szerint a járványügyi szabályok súlyos megszegése, illetve a védőfelszereléseket és a kórházi munkát érintő kijelentések miatt tesz feljelentést.

link Forrás

A független képviselő erre úgy reagált: „Örülök, hogy ez a feljelentés ellenem megszületett, mert így végre kiderülhet az igazság, csak azt nem tudom, miért kellett erre hat napot várni.” Hangsúlyozta, hogy „a Kínából érkezett, használhatatlan védőfelszereléseket leleplező videóm mára közel egymillió emberhez jutott el. A kórházvezetés ahelyett, hogy érdemi lépéseket tett volna dolgozóik biztonsága érdekében, engem vádol hazugsággal.”

A kórház közleménye felszólítja Bencsik Jánost, hogy „tartsa távol magát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháztól, kérjen bocsánatot a megtévesztett emberektől, valamint dolgozóinktól, és fejezze be az igaztalan állítások felelőtlen terjesztését”.