Meghalt Jerry Sloan, minden idők legsikeresebb sikertelen kosáredzője

sport
2020 május 22., 15:52

78 éves korában elhunyt Jerry Sloan, a kosárlabdázás történetének egyik legkiemelkedőbb edzőegyénisége, aki 26 szezon alatt 1221 alapszakasz-győzelemre vezette csapatait, ezzel az amerikai profi bajnokság történetének negyedik legsikeresebb edzője. Bajnkoságot viszont sosem sikerült nyernie.

Jerry Sloan időt kér 2010. október 12-én, a Phoenix Suns elleni edzőmeccsen.
photo_camera Jerry Sloan időt kér 2010. október 12-én, a Phoenix Suns elleni edzőmeccsen. Fotó: Christian Petersen/AFP

Éppen vasárnap (magyar idő szerint hétfőn) fejeződött be a Netflix szenzációs dokumentumsorozata a Michael Jordan-féle Chicago Bulls utolsó, 1998-as szezonjáról. Az utolsó rész, a sorozat csúcspontja természetesen az 1998-as NBA-döntő volt, amelyet Jordanék éppen a Jerry Sloan vezette Utah Jazz ellen játszottak.

Ráadásul Sloan játékosként, a hatvanas-hetvenes években a Chicago Bulls egyik legnagyobb sztárja volt, sőt mondhatjuk, hogy a csapat Michael Jordan előtti korszakának legjobbja. Edzői karrierjét is a Bullsban kezdte 1978-ban, és csak 1985-ben szerződött Utahba. Ehhez képest feltűnő volt, hogy Sloannal szinte egyáltalán nem foglalkozott a film, meg sem szólaltatták, pedig legalább annyira legendás figurája a sportágnak, mint a Bulls edzői és játékosai.

Sloan az NBA történetének legjobb edzője, aki sosem nyert bajnoki címet. Az is szinte példa nélküli az amerikai profi sportok történetében, hogy 23 éven át egyetlen csapatnál, a Utah Jazznél volt vezetőedző, és ez idő alatt összesen 1223 győzelmet (alapszakasz és rájátszás, összesen) szerzett.

Úgy tűnt, hogy nagyszerű csapatával, a John Stockton és Karl Malone vezette Jazz-zel 1997-ben vagy 1998-ban felérhet végre a csúcsra. De hiába jutott be a döntőbe mindkétszer, a Michael Jordan-féle Bullsszal nem bírt.

Sloan végül 2011-ben vonult vissza a Utah kispadjáról. 2016-ban Parkinson kórt diagnosztizáltak nála, állapota lassan, de egyenletesen romlott, és ma a halálhírét közölte a család.