„Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét”

Az egykor az egyház hívei közé tartozó, a Hit Gyülekezetével régóta hadakozó Bartus László új könyvének elsőre bombasztikus állításainak járt utána az Átlátszó és a Magyar Hang közös cikke, amely végül a Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét címet kapta.

Részletesen leírják a szövevényes ügyletet, amelynek lényege, hogy „az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált.”

Németh Sándor a Hit CsarnokábanFotó: Hit Gyülekezete

Az alapító lelkész mint magánszemélyként birtokában lévő ATV-részvények száma alapján Németh Sándor nem látszik többségi tulajdonosnak, de mivel a másik két cégben a fenti ügylettel többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált - olvasható a cikkben.

Ezek után felteszik a kérdést, hogy a Hit Gyülekezete az ATV tulajdonosaként miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Az Átlátszó és a Magyar Hang szerint erre magyarázat lehet, hogy „minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete, megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.”

Németh Sándor egy hosszú és kicsit zavaros videóüzenetben reagált még a cikk megjelenése előtt. Ebben a szövevényes céghálóról azt mondta: „azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A Hit Gyülekezete nyilvánosságra hozta a Magyar Hang és az Átlátszó kérdéseit, illetve azokra adott „válaszait”, amelyek a konkrét információk helyett gyakorlatilag annyit tartalmaznak, hogy se Németh Sándor lelkészi javadalmazása, se magánemberi üzletei nem tartoznak a nyilvánosságra.

„Meg szeretnénk azonban nyugtatni önöket, hogy egyházunk vagyontömege nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg: az elmúlt évtizedekben sokszorosára növekedett minden területen, így a média-érdekeltségeiben is” - írják az elmúlt 10 évben adóforintok milliárdjaihoz jutó gyülekezet vezetői, akik a két újságíró kérdéseit „hecc- és rágalomhadjáratnak” minősítik. „A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel” - teszik hozzá.

Az ATV és a Hit Gyülekezete fideszes kapcsolatairól két éve írt nagy cikket Rényi Pál Dániel.

Frissítés: cikkünk megjelenése után nem sokkal az alábbi közleményt kaptuk az ATV-től.

„Az ATV Zrt. a jogszabályoknak megfelelően működik és közvetett tulajdonosi körének részleges változására a jogszabályoknak megfelelően került sor, több mint egy évvel ezelőtt. A televízió tartalmában semmilyen érdemi változás nem történt. A tulajdonosváltozás nem csökkentette a Hit Gyülekezetének az ATV Zrt.-ben közvetetten fennálló tulajdoni részesedését. Az ATV Zrt. magáncég, tulajdonosi háttere eddig is közismert volt. Az ATV Zrt. a további vádaskodások esetén peres úton vesz elégtételt a jogsértésekkel szemben.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó