Óriásjárműpornó: emiatt az 544 tonnás, 18 tengelyen guruló, 30 méter hosszú extrém jármű miatt hidakat kellett megerősíteni Kelet-Magyarországon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Még a kicsit sem járműmániás nézőt is elvarázsolja az a profi videó, amit egy különleges, egyetlen alkalomra összeépített járműről készítettek. A 18 tengelyes alapzaton szállított vegyipari berendezés, amit végül a Mol tiszaújvárosi poliolüzemébe szereltek be, 30 méternél is hosszabb, közel 8 méter magas és 7,5 méter széles, és összesen 544 tonna tömegű. 

Érzékeltetésül egy összehasonlító példa a funkciótlan statisztikák szerelmeseinek: ez a jármű olyan nehéz, mint 453 darab Suzuki Vitara. 435 darab Suzuki Vitara pedig rengeteg személyautó. Hogy mennyire? Ha sorban egymás mögé parkolnának, annyira szorosan, hogy elől-hátul összeér a lökhárítójuk, akkor az 1887 méter hosszú, vagyis majdnem 2 kilométeres kocsisort jelentene. Ha pedig úgy állnának sorba, mint egy McDrive-ban, egyméteres közöket tartva, akkor majdnem 2,5 kilométeres, egészen pontosan  2339 méteres autókígyó alakulna ki.

Ez az izé akkora, hogy az összerakásához is egyedi darut kellett barkácsolni. Nem is akármilyet. A videó elején látható daru tömege 1000 tonna - ezt már nem adom meg lakossági SUV-ra átszámolva -, amiből csak a jobbra látható ellensúly 655 tonnás. Egy hét alatt rakták össze, a hozzá való elemeket pedig 40 kamionnal és trélerrel szállították oda. 

Ahhoz, hogy ez a hatalmas jármű meg tudja tenni közúton azt a 4 kilométert, 2 híd teherbírását kellett megnövelni alátámasztó elemekkel, emellett távhővezetékeket és jelzőtáblákat bontottak le. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!